Egy marxista kuruzsló kezébe került az éhező Venezuela

2016.08.11. 12:07

Kormányzati források szerint egy kétes hírű spanyol marxista közgazdász lett Nicolás Maduro venezuelai elnök legfőbb tanácsadója. Maduro állítólag feltétel nélkül bízik benne, csak úgy emlegeti, a közgazdaságtan Jézus Krisztusa. A közgazdász szerint a még nagyobb állami szerepvállalás mentheti meg Venezuela gazdaságát.

Egy kétes hírű, marxista közgazdászprofesszor lépett elő a venezuelai elnök, Nicolás Maduro legfőbb tanácsadójává, értesült a Wall Street Journal kormányzati forrásokból. Állítólag az elnök annyira megbízik a spanyol Alfredo Serranóban, hogy csak a közgazdaságtan Jézus Krisztusaként emlegeti.

A professzor, aki ott sem volt

A lap szerint Alfredo Serrano 2014-ben Ecuadorban hozott létre egy agytrösztöt, a szervezet állítása szerint akkor Serrano nyolc különböző spanyol és latin-amerikai egyetem professzora volt. A Wall Street Journal megkereste az egyetemeket, hogy valóban tanít-e náluk Serrano, három helyen még csak nem is hallottak róla, öt iskolából azt válaszolták, csak vendégoktató.

Még több államot írt fel a doktor

Kormányzati források szerint a spanyol közgazdász tanácsai határozták meg leginkább, hogy Maduro elnök milyen válaszokat adott Venezuela gazdasági és politikai válságára. Alfredo Serrano azt sürgeti, hogy a venezuelai állam (még) jobban irányítása alá vonja az ipart és az élelmiszerellátást.

A lakosság éhezik

Venezuela az összeomlás szélén áll (vagy egy lépéssel már azon túl van). A világon itt a legmagasabb az infláció, áruhiány van, a lakosság éhezik. A venezuelai valuta, a bolívar gyakorlatilag játékpénz, a minimálbér ugyan forintra átszámolva 420 ezer, de ebből csak öt kiló tésztát lehet venni a feketepiacon. Az államilag támogatott árakkal működő üzletekben pedig gyakorlatilag semennyit, mert a polcok üresek.

A bolívar már csak játékpénz, a lakosság éhezikForrás: Anadolu Agency/2016 Anadolu Agency/Carlos Becerra

Az állam keze betette a lábát

Venezuelát az olajár beszakadása küldte padlóra, legfőképpen azért, mert Hugo Chávez és Nicolás Maduro elnökök a bőséges években nem fejlesztették a gazdaságot, az olajbevételekből olcsó importárut biztosítottak a lakosságnak (ezzel gyakorlatilag felszámolták a mezőgazdaságot), az állami importtámogatások nagy részét ráadásul elvitte a korrupció.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK