Az MNB értékelte a Századvég munkáját - Nyilvánosak a tanulmányok

magyar nemzeti bank mnb
magyar nemzeti bank
Vágólapra másolva!
Az MNB elégedett a Századvég Politikai Iskola Alapítvány egyéves munkájával, a jegybank szerint azok a felmérések és tanulmányok, amiket a Századvég készített, nagyban hozzájárultak az MNB sikeres működéséhez - derül ki a jegybank Origónak megküldött közleményéből. Az MNB témában küldött tájékoztatásához csatolta a feladatra kiírt pályázatokhoz kapcsolt mintatanulmányokat is, amely cikkünkből elérhetők.
Vágólapra másolva!

A jegybank emlékeztet arra, hogy egy éve kötött szerződést a Magyar Nemzeti Bank és a Századvég Politikai Iskola Alapítvány három évre szóló komplex kutatás-elemzési, stratégiai tanácsadási, szakpolitikai tanulmánykészítési feladatok elvégzésére. Az első egy év tapasztalatai azt mutatják, hogy az együttműködés jelentős mértékben hozzájárult a jegybanki feladatokat érintő és befolyásoló folyamatok áttekintéséhez, a döntések alapos előkészítéséhez és az alapvető célok megvalósításához.

Nyilt közbeszerzési eljárás volt

A szerződés megkötésének alapvető célja a dokumentum alapján az volt, hogy

az MNB pontos, megbízható információkkal, adatokkal rendelkezzen

a gazdasági folyamatokról, az ezekkel összefüggő lakossági és vállalati elképzelésekről, valamint a jövővel kapcsolatos várakozásokról, hozzájárulva ezáltal az alapvető jegybanki célok megvalósításához. Miként azt a közlemény hangsúlyozta, a jegybank szempontjából kiemelkedő fontossággal bír, hogy figyelemmel tudja kísérni a gazdasági folyamatok időbeli alakulását, e folyamatokról idősoros, összehasonlítható adatokkal rendelkezzen, valamint hogy az egyes szektorális hatások és kormányzati intézkedések konjunktúraérzetre gyakorolt hatásáról megfelelő adatokkal rendelkezzen.

A Magyar Nemzeti Bank épülete Fotó: Bielik István - Origo

A Magyar Nemzeti Bank a világ kortárs központi bankjainak gyakorlatával megegyezően a közvetlen monetáris politikai, makrogazdasági adatokon és elemzéseken túlmenően támogatja és nyitottsággal fogadja a szélesebb értelemben vett gazdasági és társadalompolitikai jó gyakorlatot, sőt pályázat keretében kifejezetten igényt is tart ilyen elemzésekre – áll a kiadott közleményben.

A célok megvalósítása érdekében az MNB uniós nyílt közbeszerzési eljárást indított konjunktúrakutatásra, a lakosság pénzügyi magatartásának, attitűdjeinek vizsgálatára, nemzetközi kitekintésű szakpolitikai tanulmányok készítésére, stratégiai tanácsadási tevékenységre.

Transzparens döntési folyamat

A közbeszerzési eljárás eredményes volt,

nyertese a legkedvezőbb érvényes ajánlatot tevő Századvég Politikai Iskola Alapítvány lett.

A szerződés alapján az első évben a Századvég Politikai Iskola Alapítvány havi rendszerességgel – összesen 72 darab – lakossági és vállalati kérdőíves konjunktúra-, illetve pénzügyi tudatossági felmérést végzett, illetve ehhez kapcsolódó összefoglalókat, digitális riportokat, infografikákat készített, valamint szakértői briefingeket és workshopokat szervezett, emellett 26 db szakpolitikai tanulmány és 39 db szakpolitikai tanácsadással kapcsolatos megrendelés teljesítése történt meg.

A jegybank a közleményében hangsúlyozta, hogy a nyílt közbeszerzési eljárás biztosította, hogy mind a pályáztatás, mind a döntési folyamat transzparens legyen.

Az MNB a bírálat során végig a közbeszerzési törvény (Kbt.) rendelkezései, a vonatkozó jogszabályok, valamint a Közbeszerzési Hatóság útmutatója alapján járt el. A benyújtott érvényes pályázatokat az MNB pénzügyi és szakmai szempontok alapján értékelte, ebből a komplex pontrendszerből szültetett meg a végeredmény.

A két pályázó – a Századvég Politikai Iskola Alapítvány és a Tárki – mintatanulmánya itt érhető el.

A Tárki mintatanulmánya azonban egyetlen előre megadott értékelési szempontnak sem felelt meg a jegybank közleménye szerint, amely egyben azt is kiemelte, hogy az eredményt a Tárki hivatalosan sosem támadta meg.

A jegybank elégedett a munkával

A Századvég Politikai Iskola Alapítvány a jegybank értékelése szerint az elmúlt egy évben kimagasló színvonalon teljesítette szerződéses feladatait, az elvégzett felmérések, kutatások, a következtetéseket összegző tanulmányok és a szakpolitikai tanácsadó tevékenység eredményei jelentős mértékben hozzájárultak a folyamatok áttekinthetőségéhez, a döntések megalapozottságához és a megfelelő stratégiai döntések meghozatalához.

Rendszeres felmérések

A keretszerződés alapján elvégzett feladatokat részletezve az MNB közleménye kitért a

havi rendszerességgel készült lakossági és vállalati kérdőíves konjunktúra- és pénzügyi tudatossági felmérésre,

ami rendre 1500 és 1000 fős mintán zajlott. Szintén a keretszerződés alapján havi rendszerességgel készült lakossági fókuszcsoportos konjunktúra- és pénzügyi tudatossággal kapcsolatos kutatás.

A konjunktúrakutatások alapvető célja a közlemény szerint a gazdasági közhangulat részletekbe menő megismerése idősoros adatok segítségével. A téma megfelelő mélységű megismerése érdekében a kutatás során egyaránt alkalmaznak kvantitatív és kvalitatív módszertani megközelítést, két célcsoportban és három témában, annak érdekében, hogy az aggregátumok alapján egy-egy komplex mutató összegezze az eredményeket.

A Századvég Politikai Iskola Alapítvány az MNB számára végzett kérdőíves, survey-módszerek használatának előnye – a nemzetközi jegybanki gyakorlatokkal összhangban – abból adódik, hogy a stabilitási kockázatok, sérülékenységek felépülését azt megelőzően lehet azonosítani, hogy a makroaggregátumok kritikus szintet érnének el, amennyiben ezek a kockázatok a gazdasági szereplők (vállalkozások vagy lakosság) egy speciális szegmensében épülnek fel – áll a közleményben.

Nyilvános tájékoztatás

A havi rendszeres kérdőíves felmérések felhasználásával a jegybank számára lehetővé válik a lakossági és a vállalati konjunktúraérzet vizsgálata, a gazdasági folyamatok mikroszemléletű megközelítése. Ezen felmérések részeredményeit olyan rendszeres kiadványokban közli a jegybank, mint a Pénzügyi Stabilitási Jelentés és a Hitelezési folyamatok. Ezek és más eseti projektek keretében az MNB – pénzügyi stabilitás biztosításának céljából – monitorozza többek között a vállalati és a háztartási hitelkereslet alakulását, a családok otthonteremtési kedvezményének hitelezési hatását, valamint a lakossági nemteljesítő jelzáloghitelesek pénzügyi helyzetét – részletezték a jegybank szakemberei.

A lakosság pénzügyi magatartásának és attitűdjeinek legfontosabb jellemzőinek vizsgálata – havi rendszerességgel – kitér a lakossági megtakarítások és adósságok mértékére, a pénzügyi tervezésre, illetve tudatosságra, a pénzforgalommal kapcsolatos szokásokra. A kutatás középpontjában a hazai pénzügyi közvetítőrendszerrel kapcsolatos, lakossági bizalmat mérő Pénzügyi Bizalmi Index (PBI) áll, amellyel

a cég november óta rendszeresen méri a lakosság bizalmát

mikroszinten az egyes pénzügyi intézményekkel, illetve pénzügyi termékekkel, szolgáltatásokkal továbbá makroszinten a pénzügyi közvetítőrendszerrel kapcsolatban – áll a közleméynben.

Tanulmányok, tanácsadás

A Századvég Politikai Iskola Alapítvány a jegybank tájékoztatása szerint a havi feladatok mellett

26 szakpolitikai tanulmány és 39 szakpolitikai tanácsadással kapcsolatos megrendelést

is teljesített. A tanulmányok témái között szerepelt egyebek mellett a nemzetközi tőkepiaci és pénzpiaci hangulatváltozások ciklikus hatása az állampapírpiaci keresletre, a magánbefektetők befektetési mintáinak elemzése, a vállalati szektor kereskedelmi hiteleinek nemzetközi összehasonlítása vagy a nemzetközi intézmények által készített versenyképességi indikátorok vizsgálata is.

Forrás: MNB

A keretszerződés alapján a havi rendszerességgel elkészített konjunktúra- és pénzügyi tudatossági felmérések eredményeiről havi négy műhelymunka és vezetői briefing, továbbá digitális riportok, vezetői összefoglalók és prezentációk, továbbá infografika készült.

A rendszeresen megrendezett szakértői briefingeken jelentős gazdaságpolitikai műhelyek, valamint az akadémiai szféra jeles szereplői is képviseltetik magukat,

a diplomáciai briefingek résztvevői a nagykövetségek diplomatái, míg az angol nyelvű szakértői találkozókon – az elemzőkön kívül – rendszeresen részt vesznek nemzetközi lapok és hírügynökségek magyarországi tudósítói – tájékoztatott a jegybank.

Az együttműködést értékelve a közlemény leszögezte, hogy

a Századvég Politikai Iskola Alapítvány 2015 júliusa óta kifogástalanul ellátja a szerződéses feladatait,

munkájával jelentős segítséget nyújt a Magyar Nemzeti Bank szakembereinek.