Ha valaki manapság jó példát szeretne látni arra, miként ömlik a hozamra éhes tőke a kockázatos eszközökbe, elég Oroszországig elmennie. A rubel ugyanis tökéletesen mutatja, hogyan talál utat magának a könnyű pénz.

A befektetők hozamvadászata az elmúlt időszakban háttérbe szorította az olajár gyengélkedését. Ennek eredményeként a rubel egyre inkább elszakad a fekete arany árfolyamától, ami már Oroszországban is kezd feszültségeket generálni.

A világ legnagyobb energiaexportőrének fizetőeszköze ma már a harmadik legjobban teljesítő feltörekvő piaci devizának számít, noha tavaly még a legrosszabb öt közé tartozott. Eközben az orosz gazdaság éves alapon 0,6 százalékkal zsugorodott a második negyedévben, jóllehet ez a legjobb szám, mióta 2015-ben a szűkülés elkezdődött – írja a Bloomberg.

Hangulat és vadászat

Ráadásul a jövőbeni kilátások is egyre szebbek, ahogy az opciós kereskedők 2014 közepe óta a legkevésbé pesszimista álláspontra helyezkedtek. A teljes képhez azonban szorosan hozzátartozik, hogy miközben a fejlett gazdaságokban a könnyű pénzek politikája sok helyen negatív tartományokba nyomta a hozamszinteket, a 10,5 százalékos orosz alapkamat igencsak vonzó célponttá teszi az országot.

A JPMorgan úgy látja, a rubel az egyik felülteljesítő eszköz lesz a feltörekvő piacokon, és a csütörtöki 64,56-os árfolyamhoz képest 5 százalékos erősödést vetítettek előre az év végéig a dollárral szemben. Ez egyébként izgalmas kontrasztot mutatott a Bloomberg által megkérdezett elemzők 3 százalékos gyengülést mutató várakozásával.

A dollár/rubel árfolyam idei változásaForrás: Investing.com

A rubel ebben az évben mintegy 14 százalékot ralizott, aminél csupán a brazil reál és a dél-afrikai rand teljesített jobban a feltörekvők között. Ez pedig igen nagy fordulat januárhoz képest, amikor is a deviza mindenkori mélypontot (85,999-es szintet) ért el a dollár ellenében.

Távolodó eszközök

A globális hozamvadászat pedig még az olajárra sem volt tekintettel. Így történhetett meg, hogy miközben a Brent típusú nyersolaj nagyjából 10 százalékot esett június óta, a rubel 1 százalékot izmosodott. Az orosz deviza és az olaj 30 napos korrelációja pedig 0,5-ig csökkent, ami a legalacsonyabb szint 2015 júniusa óta. Októberben a mutató 0,9-es volt, az 1-es szint pedig azt jelöli, hogy a két eszköz teljesen együtt mozog.

Bár az opciós ügyletek alapján az látszik, hogy a befektetők még mindig pesszimistán szemlélik a rubel jövőjét, ez a hangulat folyamatosan és gyorsan javul. Egy éves tartományban a dollár elleni rubel eladással és vétellel járó prémium 4,1 százalékig szűkült ezen a héten, ami a legalacsonyabb szint 2014 júliusa óta. Januárban ez még 17 százalék volt, amikor az orosz deviza rekord mértékű süllyedést mutatott.

A jelenlegi globális környezetben, amikor a fejlett piacokon a hozamok rekord alacsonyak, a befektetők a feltörekvő piacokon keresnek lehetőségeket – mondta a Rabobank londoni stratégája, Piotr Matys. A magas hozamú területek pedig a lista élén állnak – tette hozzá.