Tovább csökkenthetik a járulékokat

Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter
Budapest, 2016. augusztus 12. Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter a gazdasági növekedés legfrissebb adatait értékelő sajtótájékoztatóján a minisztériumban 2016. augusztus 12-én. MTI Fotó: Szigetváry Zsolt
Vágólapra másolva!
Szó lesz a friss GDP-adatról, a brexit következményeiről és az államháztartás helyzetéről is.
Vágólapra másolva!

A testületet vezető Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter szerint a stratégiai és a gazdasági kabinet sokat tehet azért, hogy a kormány gyorsabb és alaposabb döntéseket hozhasson, mert manapság bármikor előfordulhat, hogy a kormánynak gyorsan és határozottan kell reagálnia gazdasági vagy világpolitikai fejleményekre.

Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter a gazdasági növekedés legfrissebb adatait értékelő sajtótájékoztatóján. Ezekről az eredményekről is tárgyal első ülésén a gazdasági kabninet Forrás: MTI/Szigetváry Zsolt

A miniszter a Magyar Időknek megerősítette,

a gazdasági kabinet döntést hozhat, határozata a kormányülés elé kerül, és ott már elegendő pusztán a jóváhagyás,

de mód lesz arra is, hogy ha a gazdasági kabinet döntésével a kormány nem ért egyet, a téma visszakerüljön a kabinethez. A gazdasági kabinetben állandó tag a nemzetgazdasági miniszter, a Miniszterelnökséget irányító tárcavezető és az igazságügyi miniszter, valamint a Miniszterelnöki Kabinetirodát vezető miniszter, a többi miniszter akkor kapcsolódik be meghívottként, ha valamelyik ügy érinti a tárcáját.

Varga Mihály beszélt arról is, hogy

a tárca vizsgálja, mikor és milyen mértékben lehetne mérsékelni a járulékokat,

mert az ország foglalkoztatási gondjainak egy részére a járulékcsökkentés nyújthatna megoldást. Ugyanakkor más adónemekhez képest a kormány mozgástere itt szűkebb, mert a járulékoknak fedezniük kell az egészségbiztosítás kiadásait és a nyugdíjakat is. Mint mondta, mára az egészségügyi és a nyugdíjkassza is egyensúlyban van, a kifizetések nem haladják meg a bevételeket, és ezt a nehezen megteremtett egyensúlyt vétek volna veszélybe sodorni.

A kormánynak egyszerre kell gondoskodnia a munkalehetőségek bővítéséről és arról, hogy a munkaerőhiány egyes ágazatokban enyhüljön. A minisztérium ezért hozzálátott egy intézkedéscsomag kidolgozásához, a gazdaságélénkítő javaslataikról pedig már az ősszel döntés születhet.