Ezek a mai fiatalok már eladósodni sem akarnak

hitelkártya, terminál
Az Occupy Wall Street egyik tüntetője félbevágott hitelkártyát tart a magasba, 2012. április.
Vágólapra másolva!
Amióta mérik, még soha nem volt ilyen kevés hitelkártya-adóssága a 35 év alatti korcsoportnak Amerikában. Más felmérések szerint autó- és lakáshitelük is kevesebb van, mint az idősebbeknek volt az ő korukban. A hitelfelvételtől való ódzkodás miatt a fiatalok kevesebbet fogyasztanak, ami visszafogja a gazdasági növekedést. Sok fiatal azért nem vesz fel hitelt, mert a diákhitelt nyögi, ráadásul gyerekkoruk meghatározó élménye volt a 2008-as gazdasági világválság.
Vágólapra másolva!

Még soha ilyen kevés 35 év alatti fiatalnak nem volt hitelkártya-adóssága, derült ki az amerikai jegybank (a Fed) felméréséből. Legalábbis 1989 óta, a Fed akkor kezdett egységesített módszertannal adatokat gyűjteni a lakosság pénzügyi helyzetéről, írja a New York Times.

Nem akarnak a szüleik nyomdokaiba lépni

A gazdasági válság óta sok amerikai megszabadult a hitelkártyájától (vagy hitelkártyáitól), de a kártyák számának csökkenése egyetlen másik korcsoportban sem volt olyan gyors, mint a 35 év alattiakéban.

– mondta David Robertson, a rendszeres Nilson pénzforgalmi jelentés készítője.

Megszokássá válik az óvatosság

Annak, hogy a fiatalok ódzkodnak a hitelfelvételtől, komoly és súlyos következményei lesznek mind a fiatalok életére, mind a gazdaságra általában nézve. A mai fiatalok

lassabban kezdenek hitelt felvenni, ezért életük későbbi szakaszaiban is nehezebben nyúlnak majd hitelhez,

mert „szokásaik és viselkedési mintáik” addigra rögzülnek, elemezte a helyzetet Gregory Elliehausen, a Fed közgazdásza

Hitel, Világ, Stadium

A nagyobb vásárlásokhoz (például egy mosógép vagy televízió megvételéhez) az emberek gyakran vesznek igénybe hitelkártyát. Nagyon sokan ingatlant vagy gépjárművet is hitelből vesznek. A fiatalok alacsony hitelfelvételi hajlandósága miatt ezek a beszerzések eltolódhatnak vagy akár teljesen elmaradhatnak.

A fogyasztás csökkenése pedig visszafogja a gazdasági növekedést.

Több friss felmérésből az látszik, hogy a mai fiatalok nemcsak kevesebb hitelkártyát használnak, mint az öregebbek, amikor annyi idősek voltak, mint ők, de kevesebb autó- és lakáshitelük is van.

Magyarországon Széchenyi István óta tudjuk, hogy a modern gazdaság motorja a hitel.

A diákhitel mellé nem akarnak másikat

A fiatalok hitelfelvételtől való ódzkodásának egyik oka, hogy

sokan már egy jó nagy hitellel vágnak neki az életnek.

A 35 évesnél fiatalabbak diákhitele Amerikában átlagosan 17 200 dollár (4,8 millió forint), ez közel kétszer annyi, mint amennyivel 1995-ben tartoztak az akkori fiatalok.

A mai fiatalok, ha lehet, inkább távol tartják magukat a hiteltől Forrás: AFP/Getty Images/Justin Sullivan

Gyerekkoruk meghatározó élménye

Másrészt e korcsoport tagjai

gyerekként vagy tinédzserként élték át a 2008-as gazdasági világválságot.

Sokan végignézték, ahogy szüleik és szüleik barátai elvesztették az állásukat, bevétel nélkül a nyakukon maradt a hitel, vagy ha vállalkoztak, akkor tönkre mentek. Ez az élmény sokuk számára mind a mai napig meghatározó maradt, és óvatosságra inti őket.

Nehezebb hitelhez jutni

Harmadrészt a gazdasági válság nyomán sokat szigorodtak a hitelfelvétel követelményei. A válság előtt a bankok az amerikai egyetemek kampuszaira sátrakkal települtek ki, és

gyakorlatilag csak annak nem adtak hitelkártyát, aki nem kért.

Nem akarnak a nyájjal tartani

Negyedrészt a fiatalabb generáció sok tagja megcsömörlött a fogyasztói társadalom vásárlási kényszerétől, vagy egyenesen a társadalmi norma ellen lázad azzal, hogy nem vásárol pusztán azért, mert megtehetné.

Takarékoskodni akarok, és hosszú távra befektetni a pénzem” – mondta a Timesnak egy hiteltől ódzkodó fiatal.