A magyarok többsége fehérítené a gazdaságot

számla, áfa, eva, számlaadási kötelezettség, adó, adózás
Vágólapra másolva!
A magyarok többsége gyakran találkozik a feketegazdaság jeleivel, a legkülönfélébb szolgáltatásokban. Leginkább a számla- vagy nyugtaadás elmulasztását tapasztalják, ezért támogatják a kormány ntézkedéseit az árnyékgazdaság visszazsorítására - derült ki a Nézőpont Intézet felméréséből.
Vágólapra másolva!

A magyarok jelentős többsége támogatja a szürke- és feketegazdaság elleni kormányzati akciókat, de az ehhez szükséges infrastruktúrát nem tartja minden területen kellően kiépítettnek - derül ki a Nézőpont Intézet Gazdaságfehérítési Kerekasztalának friss közvélemény-kutatásából.

Leggyakrabban a szervízszolgáltatásoknál nem kapnak számlát, nyugtát az emberek Fotó: Origo

A Nézőpont kutatásából kiderül, hogy

a magyarok döntő többsége találkozik az adókerülés különböző formáival

a nem bejelentett munkák elvállalásától a csúszó- és hálapénzfizetéseken át a nyugtaadás elmaradásáig.

A kiskereskedelemben és a vendéglátásban is sokszor hiányzik a számla Forrás: Nézőpont Intézet

Legtöbbjükkel - 59 százalék - a háztartási szervizszolgáltatásoknál, így a vízvezeték-szerelésnél, kőművesmunkánál, takarításnál fordult elő, hogy nem kapott számlát, nyugtát.

A kiskereskedelemben 53, a vendéglátóipari egységeknél 19 százalékos a nyugtaadás elmulasztásának aránya a felmérés szerint.

Az emberek a csalások visszaszorítására az online eszközök alkalmazását megfelelőnek tartják, így például elégedettek az elektronikus pénzforgalom bővítésével is. Annak ellenére azonban, hogy a kártyahasználók 88 százaléka elégedett a bankkártyás fizetéssel, még mindig gyakori, hogy bár szeretnék, lehetőség híján nem tudják használni a kártyájukat.

Ötödével nőttek a kártyás fizetések

A Magyar Nemzeti Bank adatai alapján a kártyás fizetések száma 2015 első negyedévéhez viszonyítva 22,1 százalékkal emelkedett, ám a bankkártyás fizetések arányának megoszlása egyáltalán nem homogén az egyes kereskedelmi egységek között.

Bővül a kártyahasználat, de egyes szektorokban még elenyésző az aránya Forrás: MTI/Faludi Imre

Míg ugyanis a válaszadók 79 százaléka szupermarketekben és plázákban rendszeresen fizet bankkártyával, a kisboltokban már csak 36, a vendéglátóipari egységekben pedig 21 százalék ez az arány.

Elenyésző a készpénzmentes fizetés aránya például a fodrászoknál vagy a taxiknál.

A felmérés szerint a megkérdezettek támogatóan nyilatkoztak az online pénztárgépről és a közúti áruforgalom ellenőrző rendszerről: előbbi 53 százalékuk szerint megfelelő megoldást jelent a nyugtaadás elmulasztásának visszaszorítására, míg utóbbit 45 százalék tartja hatékonynak.

A felmérésből az is kiderült, hogy az online pénztárgépek kötelező használatát az emberek elsősorban a nagy bevétellel rendelkező foglalkozásokra, így az ügyvédekre, a fogorvosokra és a plasztikai sebészekre terjesztenék ki.