Sorosnak már nem kell az arany

Soros György, magyar származású milliárdos befektető
Soros György, magyar származású milliárdos befektető
Vágólapra másolva!
Soros György alapkezelője megszabadult az aranyban való érdekeltségeinek nagy részétől. Az arany- és az aranykitermelő cégek értéke nagyot nőtt 2016 első felében, a befektetők az alacsony kamatok és a világgazdaságban tapasztalható bizonytalanságok mellett sok pénzt tettek a nemesfémbe. Soros alapkezelője úgy gondolhatta, nem várja meg az áremelkedés végét, ideje profitra váltania a befektetéseket.
Vágólapra másolva!

Soros György alapkezelője eladta a Barrick Goldban, a világ legnagyobb aranykitermelő társaságában való részesedése 94 százalékát, derült ki az amerikai szabályozó szerv jelentéséből augusztus 16-án.

A világ legnagyobb aranykitermelője

2016 első negyedévében Soros alapkezelője 263,7 millió dollárnyi Barrick-részvényt vásárolt, írja a Bloomberg. A Barrick részvényeit nem csak Soros vásárolta, a befektetési alapok összesen 58 milliót vettek a cég papírjaiból, összesen 4,6 milliárd dollár értékben.

Nem csoda, hogy a Barrick részvényei ennyire kelendőek voltak:

értékük 2015 júniusától 2016 júniusáig 169 százalékkal emelkedett.

Júliusban az árfolyam enyhén csökkenni kezdett, így Sorosék úgy érezhették, ideje profitra váltani a befektetést.

Nem csak a Barrickból szállt ki

Soros alapkezelője az SPDR Gold Trustban való érdekeltsége nagy részétől is megszabadult, az első negyedévben még 1,05 millió részvénye volt 123,5 millió dollár értékben, ebből 240 ezer részvény maradt 22,9 millió dollár értékben, írja a CNBC. Az SPDR egy, az arany árát követő tőzsdei alap.

Újra népszerű lett az arany

Az arany nagyon népszerű volt a befektetők körében, elsősorban a világszerte tapasztalható alacsony kamatok, illetve a világgazdaság bizonytalanságai miatt.

A nemesfém ára 16 százalékkal nőtt 2016 első negyedévében, és 7 százalékkal a második negyedévben.

Az árfolyam különösen nagyot ugrott júniusban, miután az Egyesült Királyság lakossága az unióból való kilépésre szavazott.