Buffett bevásárolt Apple-részvényekből

Warren Buffett
WASHINGTON, DC - OCTOBER 15: Warren Buffett performs onstage at FORTUNE Most Powerful Women Summit on October 15, 2013 in Washington, DC. Paul Morigi/Getty Images for FORTUNE/AFP
Vágólapra másolva!
Warren Buffett milliárdos befektetési guru cége, a Berkshire Hathaway alaposan megnyomta az Apple-ben szerzett eddigi érdekeltségét. Miközben sokan inkább menekülnek a technológiai cégtől, a Berkshire 55 százalékkal növelte részesedését június 30-ig.
Vágólapra másolva!

Buffett vállalata igencsak

szembement a tömeggel

az idei második negyedévben, amikor 9,81 millióról 15,23 millió részvényre növelte részesedését az Apple-ben. Számos legendás befektető ugyanis inkább leépítette az iPhone gyártójának papírjait ebben az időszakban, köztük Soros György hedge fundja, a Soros Asset Management vagy a David Einhorn vezette Greenlight Capital – ez utóbbi 16 százalékkal csökkentette érdekeltségét. Néhány hónappal ezelőtt pedig a jól ismert aktivista befektető, Carl Icahn kezdte növekedési problémákra hivatkozva eladni a technológiai óriás részvényeit – írja a MarketWatch.

Az Apple Fifth Avenue-i áruháza New Yorkban Forrás: AFP/Andrew Burton

A Berkshire idén májusban vette be portfóliójába az Apple papírjait, amelyek árfolyama ebben az évben eddig nagyjából 4 százalékot erősödött, míg a Dow Jones mintegy 7 százalékot. Buffett cége mindeközben 27,2 százalékkal csökkentette a Wal-Martban szerzett érdekeltségét – derül ki az amerikai Tőzsdefelügyelethez benyújtott dokumentumokból.

Növekedés vagy stabilitás

A jelenség mögött húzódó valódi érdekesség, hogy úgy tűnik, azok is kezdik megszeretni az Apple részvényeit, akik inkább a lassabb növekedést produkáló, viszont jelentős készpénzállománnyal és osztalékfizetéssel bíró vállalatokat szeretik, szemben a magas növekedésű és kockázatú papírokkal.

Buffett stratégiája pedig igencsak összecseng ezzel a hozzáállással.

A guru ugyanis általában olyan cégekben szeret részesedést vásárolni, amelyek hosszú ideje működnek, és stabil alapokkal bírnak.

Az Apple részvényárfolyamának idei változása Forrás: Investing.com

Ráadásul az Apple stabil osztalékfizetési politikája – 2,03 dollárt fizettek részvényenként a 2015-ös pénzügyi évben – szintén a technológiai óriás mellett szól, noha valóban lassabb bővülési kilátásokat mutat, mint a fiatalabb szektortársai.

A guru jóslata

A második negyedévben az Apple a vártnál jobb eredményeket közölt, viszont immáron egymás után másodszor jelentett csökkenő iPhone-értékesítésekről éves alapon. Mindazonáltal számos befektető – köztük Buffett, aki nemrég Donald Trumpot is "párbajra" hívta – igen komoly reményeket fűz a vállalat okostelefonjának új verziójához.

A nagy kérdés azonban az lesz, hogy az új iPhone megjelenésével

visszatér-e majd az Apple korábbi növekedési lendülete.

Ez ugyanis ismét igazolná Buffett hosszú távú bölcsességét és egyben azokét is, akik hajlandóak voltak elfogadni az Apple gyengébb bevételi növekedését.