Rejtélyes erővel bír a svájci frank

Svájc zászló frank
A Swiss flag flies on the shores of Geneva Lake on June 14, 2013 in the center of Geneva. AFP PHOTO / FABRICE COFFRINI
Vágólapra másolva!
A svájci nemzeti bank elnöke, Thomas Jordan, továbbra is hangsúlyozza, hogy a frank „jelentősen túlértékelt". Ezen pedig a jegybank rekord alacsony betéti rátája és az alkalmi devizapiaci beavatkozások sem segítenek. A frank erejének rejtélye mégis megoldható.
Vágólapra másolva!

Jóllehet a frank az egyik tipikus menedékeszköz veszélyes időkben a külföldi befektetők számára, a brexit körüli általános aggodalom mégsem tekinthető az egyetlen tényezőnek a frank ereje mögött – írja a Bloomberg. Amellett ugyanis, hogy Svájc komoly folyó fizetési mérleg többlettel rendelkezik az erős fizetőeszköz ellenére is, az alpesi ország lakosai nem igazán akarják külföldre vinni a pénzüket a magasabb hozamok reményében.

Éppen ezért a tőkebeáramlások durván fele hazai befektetőktől származik, ami azt jelenti, hogy

a lakosság erősen hozzájárul a frank erejéhez

– mondja a Credit Suisse zürichi elemzője, Maxime Botteron.

Hazai erő

A háztartások tehát egyre nagyobb mértékben halmoznak föl frankban denominált (jegyzett) eszközöket, bár ehhez hozzá kell tenni, hogy ennek hatása a frankra idővel elhalványul, köszönhetően a kamatváltozásoknak.

Ezzel együtt

Svájc folyó fizetési mérleg többlete a nemzeti összetermék (GDP) közel 11 százaléka

volt márciusban. Ez pedig nagyobb, mint az európai exportnagyhatalomnak számító Németországé, de még látványosabb a szám, ha például Nagy-Britannia 5,7 százalékos hiányával vagy az euróövezet 3,2 százalékos átlagos többletével vetjük össze.

A dollár/frank árfolyam idei alakulása Forrás: Investing.com

Mindeközben a svájci jegybank komoly nyomást helyez a frankban jegyzett befektetési eszközökre a mínusz 0,75 százalékos betéti kamatrátájával. Ráadásul a központi bank korábban belengette, hogy amennyiben szükséges,

hajlandóak még mélyebbre nyomni a kamatszintet.

A közgazdászok szerint azonban a befektetők nem fognak elkezdeni készpénzt felhalmozni, hogy megkerüljék a díjakat, amíg a ráta nem süllyed mínusz 1,25 százalék alá.

Európai változás

A negatív kamatok azonban még a svájci nyugdíjalapokat sem tántorítják el attól, hogy frankban tartsák megtakarításaik nagy részét – derül ki a Credit Suisse jelentéséből. Botteron hangsúlyozta, ha a svájciak maguk nagyobb arányban fektetnének külföldi eszközökbe, az enyhítené a nyomást a frankon, és a jegybanknak sem kellene keményen reagálnia. Ehhez viszont arra volna szükség, hogy

változzon a politika az euróövezetben,

illetve szélesedjenek a kamatkülönbözetek. Ez kellene ugyanis ahhoz, hogy az euróban denominált eszközök újra vonzóvá válhassanak.

Az euró/frank árfolyam idei változása Forrás: Investing.com

Ez utóbbi lehetőség ugyanakkor kevéssé valószínű, mivel

az elemzők inkább további lazítást, mintsem szigorítást várnak az Európai Központi Banktól.

Vagyis az érdemi változásra feltehetően még várni kell egy ideig.