Hatalmas érdeklődés a pályázaton, emelhetik a keretet

bérbeadás családi ház EMBERI LAKHELY ÉPÜLET falu FOTÓ FOTÓTÉMA főutca Lakóépület parasztház utcakép
Megyer, 2015. február 25. A Veszprém megyei Megyer főutcája 2015. február 25-én. Egy a The Guardian című brit napilapban megjelent cikk szerint az elnéptelenedett falu bevételének növelése érdekében a polgármester bérbe adná a települést, és a bérbevevő akár polgármester-helyettes is lehet. MTI Fotó: Nagy Lajos
Vágólapra másolva!
Több mint 4000 pályázat érkezett a családi házak államilag támogatott, energiamegtakarítást eredményező korszerűsítésére a kedd délutáni határidőig – mondta Szabó Zsolt, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium fejlesztés- és klímapolitikáért, valamint kiemelt közszolgáltatásokért felelős államtitkára.
Vágólapra másolva!

Az Otthon Melege program keretében meghirdetett pályázat

tervezett keretösszege 5 milliárd forint.

Az államtitkár kiemelte: a rendelkezésre álló összegnél többet igényeltek a jelentkezők; a tárca dolgozik azon, hogyan tudják a keretet megemelni, hogy minden pályázó kaphasson segítséget.

A támogatott felújítások között szerepel

  • a nyílászárók cseréje,
  • a szigetelés,
  • a fűtéskorszerűsítés és
  • a megújuló energia hasznosítása.

A legtöbb jelentkező a fűtés korszerűsítéséhez kért támogatást, illetve sokan szigetelést és nyílászárócserét terveznek.

A program keretében az 1996 előtt épült, maximum 135 négyzetméter lakóterületű családi házak tulajdonosai kaphatnak vissza nem térítendő támogatást Forrás: MTI/Nagy Lajos

A kiírás alapján az elbírálásra 90 nap van, de a minisztérium arra törekszik, hogy szeptember közepén megtörténjenek az értesítések. A támogatási szerződések megkötése, illetve az elvégzett munkák után folyósítják majd a pénzt – mondta Szabó Zsolt. Hozzátette: arra számít, hogy a legtöbb nyertes jövő tavasszal kezd bele a korszerűsítésbe, a munkák elvégzésére a támogatási szerződés megkötése után egy évük van a nyerteseknek.

Az államtitkár elmondta azt is: jövőre folytatni szeretnék az Otthon Melege programot, további kiírásokat terveznek.