A nemzeti buszgyártási stratégia első látványos eleme lesz, hogy új buszokat gyártanak majd Debrecenben, ami Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter szerint a magyar buszgyártás egyik fellegvára lehet a jövőben. Az új busz prototípusa 2017 tavaszára készül el a tervek szerint.

Debrecen a magyar járműgyártás, buszgyártás egyik fellegvára lehet - mondta Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter, miután az EvoBus Hungária Kft. és az ITK Holding Zrt. képviselői szándéknyilatkozatot írtak alá, amely alapján új buszokat gyártanak majd a megyeszékhelyen.

Varga Mihály szerint az egyik buszgyártó fellegvár Debrecen lehetForrás: MTI/Marjai János

A Daimler tulajdonában álló német EvoBus GmbH magyarországi vezérképviselete és a magyar társaság szándéknyilatkozata szerint az EvoBus Hungária "alacsony belépésű" alvázakat szállít az ITK Holdingnak, amelyekre a magyar cég saját fejlesztésű autóbusz-felépítményt tervez.

Jövő tavaszra lesz prototípus

A prototípus előreláthatólag 2017 tavaszára készül el - olvasható az esemény sajtóanyagában. Varga Mihály szerint a szándéknyilatkozat azt is jelenti, hogy a Mercedes-Benz, a világ egyik vezető járműgyártója a sajátjával egyenértékű teljesítményt és minőséget vár egy magyar cégtől.

Az ipar fejlesztésében akkor járunk jó úton, ha minél több magyar vállalat tud megfelelni a legmagasabb nemzetközi elvárásoknak - mondta a miniszter. Emlékeztetett: a nemzeti buszgyártási stratégia szerint a következő 3 évben 30-35 milliárd forintos támogatáshoz juthat az ágazat.