A Raiffeisen Bank az idei első fél évben 6,3 milliárd forint adózás utáni nyereséget ért el, ami jelentős javulás a tavalyi első hat havi 1,8 milliárd forinthoz képest - mondta Heinz Wiedner, a bank vezérigazgatója csütörtökön Budapesten, sajtótájékoztatón.

A vezérigazgató közölte: eredmény az is, hogy a tavalyi első fél évhez képest a működési költségek 19 százalékkal javultak, 26,3 milliárd forintról 21,4 milliárd forintra csökkentek. Heinz Wiedner elmondta: a fiókhálózat tavalyi karcsúsítása ellenére a vártnál kevesebb ügyfél hagyta el a bankot.

Nem lesz további leépítés

Az idei évet illetően a banknál arra számítanak, hogy a magyarországi GDP (nemzeti össztermék) 2,2 százalékkal bővül, majd 2017-ben a GDP 2,9 százalékkal nő, és a növekvő lakossági fogyasztás lesz a GDP növekedésének motorja. A forint várhatóan stabil marad, a 310-315 forint/euró közötti sávban mozog az árfolyam - tette hozzá a vezérigazgató.

Fotó: Szabó Gábor - Origo

A magyarországi alacsony kamatok és a bank bázisidőszakhoz képest kisebb hitelállománya ellenére a Raiffeisen Bank működési bevétele 5 százalékkal nőtt az első fél évben, elérte a 34,5 milliárd forintot. A javuláshoz az első fél évben egyedi tényezők is hozzájárultak, így a pénzintézet 1,92 milliárd forint rendkívüli bevételt könyvelt el a Visa-részesedés értékesítésével.

A tavalyi fiókbezárások után további leépítéseket már nem terveznek a hálózatban, de a banki hatékonyságot tovább akarják javítani, például jelentős lépéseket terveznek a digitalizációban. Céltartalékot alig kellett félretennie a banknak az első hat hónapban, a tavalyi első fél évi 9 milliárd után mindössze 0,6 milliárd forintot számolt el az idei első hat hónapban a hitelintézet.

Bővül a vállalati ügyfélkör

A bank hitelállománya 18 százalékkal csökkent a tavalyi első fél évhez képest, 2015 első hat hónapjában az ügyfélhitelek 1350 milliárd forintot tettek ki, idén az első fél évben pedig 1112 milliárd forintot. Ebben jelentős tétel volt a nem teljesítő hitelek értékesítése és az Államadósság Kezelő Központ felé fennálló követelés törlesztése - tette hozzá a vezérigazgató.

A teljesítő hitelállomány már emelkedik a vállalati ügyfélkörben. A kis- és középvállalatoknak adott kölcsönök és az általuk elhelyezett betétek is 21 százalékkal nőttek az első hat hónapban. Az ügyfelek betétei, forrásai az idei első fél évben 1413 milliárd forintra nőttek a tavaly első fél évi 1307 milliárd forintról - ismertette Heinz Wiedner.