Kevesebb pénzt küldtek haza tavaly a külföldön dolgozó magyarok

Vágólapra másolva!
A Világbank adatai szerint kevesebb pénzt küldtek haza a kivándorolt vagy átmenetileg külföldön dolgozó magyarok tavaly, mint egy évvel korábban.
Vágólapra másolva!

Előzetes adatok szerint a külföldön dolgozó magyarok 4,2 milliárd dollárt (1147 milliárd forint) utaltak Magyarországra, ennek nagy része feltehetően az itthoni családtagokhoz került, vagy a korábban felvett hitelek törlesztésére fordították.

Az összeg 450 millió dollárral kevesebb, a 2014-es szinthez képest. A Világgazdaság megjegyezte, hogy

legutoljára a gazdasági válság kitörésekor csökkent a külföldön munkát vállaló magyarok jövedelme.

Most nem csak a magyarok, hanem a fejlődő országokból elvándorolt munkavállalók is kevesebb pénzt küldtek haza.

A lap szerint a hazautalás csökkenése mögött egy másik tendencia is feltételezhető:

egyre többen lehetnek ugyanis azok, akik teljesen felszámolják magyarországi lakhelyüket,

vagyis nemcsak a háztartás egy tagja, hanem a teljes család külföldre költözik, és így már nem lesz kinek hazautalni a jövedelmet.

A Világbank legfrissebb adatai szerint tavaly 900 millió dollár érkezett Németországból, a második helyen pedig nem az utóbbi évek kedvelt célországai szerepelnek, hanem az Egyesült Államok, 630 millió dollárral. Kanadából csaknem 400, az Egyesült Királyságból pedig 370 millió dollár érkezett. A szomszédos Ausztriából érkező 340 millió dollárban bizonyára nagy szerepet játszik az ingázók hazautalása. A további főbb küldő országok között megtalálható Ausztrália, Svájc, Svédország és Szlovákia is.