Ezzel a 7 trükkel okosabb lehet

2016.08.22. 10:05

Minden társaságban van okosabb, de kevésbé eszes figura is, mint mi. Ez nem baj, és nem is változtat azon a tényen, hogy a világnak több intelligens emberre van szüksége. Az alábbi 7 egyszerű trükkel csiszolhatja az elméjét. Akinek a cikkben nincs semmi új, le a kalappal, ám ha csak néhányat kipróbál, higgye el, az is megtolja bárki szellemi teljesítményét.

Az vagyok, amit eszem

Benzin nélkül, mint tudjuk, a legjobb verda is csak álldogál a pirosban. A szellemi teljesítményben egyáltalán nem mindegy az étrend. Ez nem azt jelenti, hogy a legdivatosabb trendre kell felpattanni: van, aki esküszik a friss csodadiétára, mást kiveri tőle a víz. Abban viszont minden felfogás megegyezik, hogy a finomított és tartósított ételek már középtávon is inkább problémát, mint megoldást adnak. Ilyen a fehér liszt és a cukor.

Áfonya, zabpehely, dió, narancs - nem csak energetizálForrás: Dreamstime

Az Omega 3-at tartalmazó olajos halak erősítik az immunrendszert, javítják a kedélyt, de szuperételnek vagy közel szupernek számít az áfonya, a brokkoli, a lencse, a spenót, a dió, az édesburgonya, a kelkáposzta is. A citrusféléket a C-vitamintartalom miatt szereti az agy, és remek immunerősítő a gojibogyó és a chiamag is.

Jóga

Még a rendszeres sport és a nagyon tudatos étkezés mellett is magas a hozzáadott értéke. A jógát csak a nyugati ember tekinti testmozgásnak, valójában holisztikus energiaforrás. Tudta, hogy az izzadós bikramban a fél teknősbéka, azaz az ardakurmaszana(1 perc), illetve a nyúlpóz, azaz az usztraszana (1 perc) több óra alvással ér fel?

Forrás: Thinkstock

Arany fénygömb

Nagyon nem mindegy, hogy tudatosan megyünk-e végig a napunkon, még ha banális rutinról van is szó. A jövőnek nincs szüksége a múlt terheire, a meditáció pedig bombabiztos eszköz ahhoz, hogy ne gabalyodjunk bele ezekbe a terhekbe. Szó sincs arról, hogy a szőnyeg alá kellene söpörni a problémákat, de éppen a gondjainkhoz férünk hozzá nehezebben, ha olyasmin rágódunk, amin már nem érdemes. Napi tíz-húsz perc elmélyülés az ürességben csodákat tesz az elmével.

Forrás: AFP/Christophe Archambault

Vezessen naplót

Lehetőleg kézírással, még akkor is, ha nagyon kényelmes előkapni a telefont vagy a tabletet a jegyzeteléshez. A naplózás rendszerez és rávilágít a lényegre. Akár hosszú körmondatokat vezet az érzelmi hullámairól, akár csak címszavakban jelöli meg a nap állomásait, az áttekintés mindenképp strukturálja az életét.

Változtasson

Az ülés öl, tudjuk legalább öt éve. De ettől talán ettől nem egészen függetlenül a monotónia is. Szóval változtassunk. Akár máshová toljuk a kanapét, akár kiruccanós hosszú hétvégét tervezünk, akár új lehetőséget találunk arra, hogy kilépjünk a komfortzónánkból. A változatosságban az új impulzus éppen olyan fontos, mint a közmondásos gyönyörködtetés. Aki kimozdul, emberekkel találkozik, spontán interakcióba bonyolódik, mindig gazdagabban tér haza, mint ahogy elindult. Néha akkor is, ha a sarki kávézón túl egy lépést sem tett.

Bármilyen társasági élmény feldobja a szellemi teljesítménytFotó: Adrián Zoltán - Origo

Élesítse a tanultakat

Nem tud olyan szürke lenni a nap, benne annyi átlagos mozzanattal, hogy fel ne tehetnénk magunknak a kérdést: mit tanultam ebből? Mire fogom használni? Dale Carnegie szerint az ember aligha lehet sikeres abban, ami nem okoz neki örömet. Márpedig tudni, tapasztalni, tanulni egyaránt boldogság.

A legnagyobb ajándék

„Erővel olvasni - mondja Márai a Füveskönyben. - Néha nagyobb erővel olvasni, mint amilyen erővel az írás készült, melyet olvasol. Áhítattal, szenvedéllyel, figyelemmel és kérlelhetetlenül olvasni. Az író fecseghet; de te olvass szűkszavúan. Minden szót, egymás után, előre és hátra hallgatózva a könyvben, látva a nyomokat, melyek a sűrűbe vezetnek, figyelni a titkos jeladásokra, melyeket a könyv írója talán elmulasztott észlelni, mikor előrehaladt műve rengetegében. Soha nem olvasni fitymálva, mellékesen, mint akit egy isteni lakomára hívtak, s csak a villa hegyével turkál az ételekben. Elegánsan olvasni, nagylelkűen. Úgy olvasni, mintha siralomházban olvasnád az utolsó könyvet, melyet még beadott celládba a porkoláb. Életre-halálra olvasni, mert ez a legnagyobb emberi ajándék. Gondold meg, hogy csak az ember olvas.”

+1

ALUDJON.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK

(Innen és innen)