Pengeélen táncol az amerikai rali

tőzsde árfolyam összeomlás befektetés részvény hangulat
NEW YORK - OCTOBER 13: Traders work on the floor of the New York Stock Exchange moments after the opening bell October 13, 2008 in New York City. Following a rise in global markets, the Dow was up over 400 points in morning trading. Spencer Platt/Getty Images/AFP
Vágólapra másolva!
Ahogy az amerikai részvények a mindenkori csúcsaik körül mozognak, egyre több tényező bukkan föl, amely arra utal, a ralinak hamarosan vége lehet. Egyes elemzők szerint ugyanis a felívelés már elérte a tetőpontot.
Vágólapra másolva!

Az elemzők kezdik megkongatni a vészharangot, miután múlt csütörtökön 1999 óta először mindhárom vezető amerikai részvényindex rekord magasságokba emelkedett, majd hétfőn ismét mindenkori csúcsokat értek el. Ez pedig azt jelenti, hogy az S&P 500 immáron tízedik alkalommal ért el rekord magasságot, mióta júliusban kitört a 12 hónapig tartó kereskedési tartományából – írja a CNBC.

A mostani felfutást indokolja a friss vállalati gyorsjelentési szezon, amely számos piaci szereplő szerint fordulópontot jelent a csökkenő profitokat mutató négy egymást követő negyedév után.

A jövőbeni növekedéssel kapcsolatos várakozások pedig sikeresen fűtötték az árfolyamokat.

Túl a csúcson

Mindeközben viszont három fontos, növekedést generáló indikátor ereje is egyre gyengül. Egyrészt az elmúlt hetek rekordjai után a mutatók inkább oldalazást folytattak, ami arra utalhat, hogy a hajtóerő enyhülőben van.

Az S&P 500 index idei mozgása Forrás: Rába

Másodszor, a befektetők egyre optimistábbak, ami egy idő után azt jelenti, hogy a piac elérte a csúcsát. Az elmúlt héten az AAII Investor Sentiment Survey és a U.S. Investors Intelligence kutatásai is azt mutatták, hogy az emelkedéssel kapcsolatos optimista hangulat 35,6, illetve 56,2 százalékra javult. Egyes elemzők szerint pedig az 55 százalékot meghaladó érték már

veszélyes zónát jelent a részvénypiac számára.

További kiábrándító jelenség lehet, hogy a részvények széles körben nem tudnak együtt mozogni. Noha az S&P 500 mind a 10 szektora pozitív tartományba fordult a legutóbbi jelentési szezon alatt, azonban ha még szélesebb körben vizsgálódunk, már más a helyzet. Július 15-én az S&P Composite 1500 index szektorainak 95 százalékával az 50 napos mozgóátlag fölött kereskedtek. Mindazonáltal ez a széles körű indikátor múlt pénteken már 80 százalékra csökkent, kedden pedig már – heti összevetésben – 76 százalékra. Amennyiben az emelkedésben való részvétel nem javul, úgy ezt a trendet úgy is lehet értelmezni, mint egy korrekció előjelét – mondta Sam Stovall, az S&P Global Market Intelligence szakértője.

A nagy várakozás

Mindennek fényében, amíg a kereskedők a következő jelentési szezonra várnak, minden szem a makrogazdasági fejleményekre irányul. Különösen az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed elnökének augusztus 26-án esedékes beszédére lesznek majd kíváncsiak a befektetők, várva, hogy az Janet Yellen utal majd a jegybank politikájának jövőjére.

Szintén kiemelt fontossággal bír a dollár mozgása.

A devizaindex ugyanis erősödésnek indult, ahogy fokozódtak a Fed kamatemelésével kapcsolatos várakozások, majd gyengülni kezdett, ahogy úgy tűnt, a szigorítás ideje csúszni fog. A dollár most nagyjából 4 százalékos gyengülést mutat év eleje óta, míg az S&P 500 több mint 6,5 százalékot erősödött ugyanebben az időszakban.

A Dow Jones idei változása Forrás: Investing.com

Miközben pedig az elemzők jelentős része még mindig arra számít, hogy a Fed idén kamatot emel, az USA gazdasági képe igen vegyes színezetű. A munkaerőpiac ugyanis erős, viszont a kiskereskedelmi eladások júliusban nem változtak, ami meglepte az elemzőket.

Egyrészt tehát ebben a piaci környezetben sok múlik a Feden, amely részvénypiaci korrekciót indíthat be, ha úgy emel kamatot, hogy a befektetők még nem bíznak eléggé az amerikai gazdaság erejében. Másrészt viszont tekintve, hogy a globális kötvényhozamok még mindig igen alacsonyak, a piaci szereplők továbbra is az amerikai részvényekre szavazhatnak, félretéve az aggodalmakat és a rekord magas értékeltségeket.