Jönnek az egységesen csúnya cigisdobozok

2016.08.20. 13:13

Augusztus 20-án hatályba lépett a dohánytermékek csomagolását szabályozó kormányrendelet: az új cigaretta- és cigarettadohány-termékek csak egységes csomagolásban kerülhetnek piacra. A már forgalomban lévő márkák 2019. május 20-ig kaptak mentességet.

Az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) Országos Tisztifőorvosi Hivatala közleményében azt írta, hogy a rendelet értelmében a csomagoláson nem tüntethető fel márkajelzés és védjegy, illetve a márkanevek és a terméknevek csak meghatározott színnel és betűtípussal szerepelhetnek. A szabályozás a promóciós információk alkalmazását is korlátozza vagy tiltja.

A már forgalomban lévő márkák átmeneti mentességet kapnak, azonban 2019. május 20-tól már minden cigaretta és cigarettadohány csak a rendeletben meghatározott csomagolásban árulható.

Az augusztus 20-án hatályba lépő, a dohánytermékek csomagolását szabályozó új kormányrendeletnek megfelelő cigarettásdoboz-minta látványterveForrás: MTI/Ántsz

Az új szabályozás a mentol kivételével tiltja az ízesített cigaretta és cigarettadohány forgalmazását is. A mentolos termékek 2020. május 20-áig forgalmazhatóak, ha az ízesítést a gyártási vagy csomagolási folyamat során adják hozzá a dohányhoz.

Az ÁNTSZ szerint az egységes csomagolás célja az, hogy csökkentse a dohánytermékek vonzerejét, emellett korlátozza a megtévesztő elemek használatát, és növeli a dobozokon megjelenő figyelmeztetések hatékonyságát.

Hosszú távon pedig a dohányzás által okozott betegségek visszaszorítása, és a leszokás segítése a cél.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK