Jószerivel ugyanúgy késnek a számlák

mitől függ mit álmodunk, álom, álmok, Párnák egy lakástextil kiállításon Frankfurtban, 2004-ben
Vágólapra másolva!
Minimálisan növekedett a határidőben kifizetett számlák aránya a piacon: 2016 első félévében a bázishoz képest 0,37 százalékot. Bár egyre több megyében szorul 30 százalék alá a késve rendezett számlák aránya, így is jelentősen növekedett az átlagos késedelem a piacon.
Vágólapra másolva!
A határidő, a késés is rosszabbodott 2014-hez és 2015-höz képest Forrás: Bisnode

Az első hat hónapban kicsit nagyvonalúbbak lettek a határidők, derül ki a Bisnode Magyarország Kft. elemzéséből, 26 és fél nap körülről mintegy 28 napra, de a fizetési késedelmek terén is emelkedést tapasztalhattunk. A Bisnode legfrissebb adatai szerint az átlagos késedelem idén több mint 18 nap, ugyanez az érték tavaly 15,7, 2014-ben pedig 15,3 nap volt. A mostani 0,37 százalékpontos javulás messze elmarad a 2014 és 2015 első féléve között tapasztalt csaknem három százalékpontos növekedéstől.

Alig érzékelhető a javulás Forrás: Bisnode

A vegyiparban, a gépiparban illetve a számítógépet, elektronikai, optikai termékeket gyártó cégek körében a fizetés átlagos határideje eléri a 40 napot. A skála másik végén az oktatás, a közigazgatás, a védelem és a kötelező társadalombiztosítás területén működő cégek állnak 12-13 nappal. A legmegbízhatóbbak az egyéb szolgáltatók (9 nap), az ipari gépjavítással foglalkozó vállalatok (10 nap), valamint a kiskereskedelmi, élelmiszeripari vagy textilipari cégek (11 nap). A gépjármű-kereskedelem azonban átlagosan 55 nappal, a humán-egészségügy vagy a művészet, szórakozás, szabadidős tevékenységgel foglalkozó vállalkozások jellemzően 32, illetve 30 nappal fizetnek.
Keleti József, a Bisnode Csoport országigazgatója felhívta a figyelmet az óvatosságra. A bútorgyártó és a papíripari cégek körében például még az 50 százalékot sem éri el a lejárat előtt fizetett számlák aránya. Itt még 60 napos késés is előfordul, ahogy a művészet, szórakozás, szabadidős tevékenységgel foglalkozó vagy építőipari vállalkozások között is.

Így fizetnek az egyes megyékben

Borsod-Abaúj-Zemplén, Hajdú-Bihar, Vas, Fejér és Jász-Nagykun-Szolnok megye cégei kapják a számláikra a leghosszabb fizetési határidőt, 30 napnál is többet. A legkisebb – 24 nap körüli – átlagos számlafizetési határidőkkel Tolna, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Csongrád megye vállalkozásainak kell számolniuk.

A legnagyobb fizetési határidővel – átlagosan 32 nappal – Borsod-Abaúj-Zemplén megye cégei számolhatnak, de Hajdú-Bihar, Vas, Fejér és Jász-Nagykun-Szolnok megye vállalkozásainak sincs okuk panaszra 30 nap feletti átlagos fizetési határidejükkel. A legszigorúbbak Tolna, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Csongrád, Nógrád és Bács-Kiskun megye cégei,

itt az átlagos fizetési határidő nem éri el a 26 napot.

A legnagyobb késedelem Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében várható, ugyanis az elmúlt 12 hónap alatt átlagosan több mint 30 nappal növekedtek itt a fizetési késések. Pest, Fejér és Csongrád megye cégeinél 20-23 napos elmaradással kell számolnunk. Somogy megyében 10 napos az átlagos késés. Őket 11 nappal Győr-Moson-Sopron, Zala és Nógrád megye vállalkozásai követik.

A textilipar élen jár az időre fizetésben Forrás: AFP/DPA/Frank May

Az idei év első felében Zala, Komárom-Esztergom és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében volt a legmagasabb a pontosan fizetett számlák aránya. Őket Pest és a tavaly még listavezető Békés megye követte ugyancsak 71 százalék feletti értékkel.

A legtöbb fizetési késedelem Somogy megyében, Budapesten és Vas megyében

történt, ahol az időben fizetett számlák aránya 63 százalék alatt maradt. A leglátványosabb javulást Zala megye több mint 10 százalékponttal, illetve Nógrád és Tolna megye több mint 7 százalékponttal produkálta. Ennek köszönhetően Zala megyében meghaladja a 73 százalékot a lejáratra fizetett számlák aránya, de az egy évvel ezelőtt a lista végén kullogó Nógrád és Tolna megye is a középmezőnyig küzdötte fel magát. A legnagyobb visszaesést Békés megyében mértük több mint négy százalékpontos csökkenéssel. Őt ugyancsak számottevő romlással Vas, Bács-Kiskun, Győr-Moson-Sopron és Csongrád megye követte.

Azok a vállalkozások, amelyek nem rendelkeznek megfelelő likviditással, egyre hosszabb csúszásokkal rendezik majd a kintlévőségeiket. Üzletkötés előtt tehát, tanácsolja a Bisnode, vizsgáljuk meg, mi jellemző az ágazatra és a megyei állapotokra, ahogy persze az egyes partnerek fizetési szokásait is.