Az állam magán folytatja a devizahitelek kivezetését

kamat, hozam, kötvény, profit
bankjegy fizetési eszköz FOTÓ FOTÓTÉMA HASZNÁLATI TÁRGY húszezer forintos bankjegy papírpénz pénz TÁRGY tárgyfotó
Debrecen, 2016. január 4. A megújított húszezer forintos bankjegy részlete. Magyarország ma is hivatalos fizetőeszközét, a forintot, 70 évvel ezelőtt, 1946. augusztus elsején vezették be. A pengőt felváltó új pénz nevét I. Károly történelmi aranyforintjáról kapta.
Vágólapra másolva!
Július végére 25,9 százalékra csökkent a devizaadósság aránya az államadósságban, 2015 decemberében még 31,3 százalék volt. Összességében az államadósság 488 milliárd forinttal nőtt az első hét hónapban. A teljes államadósság 18 százalékát a lakosság finanszírozza.
Vágólapra másolva!

Az év első hét hónapjában 1231 milliárd forinttal csökkent a központi költségvetés devizaadóssága és 1719 milliárddal nőtt a forintadósság, így

a decemberi 31,3 százalékról 25,9 százalékra csökkent a devizaadósság aránya,

míg 65,6 százalékról 71,3 százalékra nőtt a forintban vezetett tartozások súlya a teljes államadósságon belül - ez derül ki a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) legfrissebb havi jelentéséből.

A devizaadósság csökkenéséhez a forint szerény erősödése mindössze 9,6 milliárddal járult hozzá.

488 milliárddal nőtt az adósság

Az ellentétes irányú két folyamat eredőjeként 488 milliárd forinttal 25 135 milliárd forintra nőtt a központi költségvetés teljes adóssága. A forintadósság növekedése amellett, hogy finanszírozta a lejáró devizakötvények visszafizetését és a költségvetés hiányát, még a kincstári számlán lévő költségvetési betétek összegét is növelte 591 milliárd forinttal.

Az adósság 18 százaléka a lakosságnál van

A kedvező piaci helyzetben lebonyolított 1569 milliárd értékű forintkötvény kibocsátásból 1024 milliárdot a lakossági állampapírok tettek ki, amelyek állománya a hónap végén elérte a 4542 milliárdot, azaz a teljes adósság 18 százalékát. Az NGM jelentése kiemeli, hogy

a lakosság a hosszabb futamidejű állampapírokat is keresi,

ezért az egy évnél hosszabb futamidejű Prémium Magyar Államkötvény és a Bónusz Magyar Államkötvény együttes állománya 179,2 milliárd forintos idei növekedéssel július végén 1377,5 milliárd forintot tett ki, amivel meghaladta a lakossági kötvényállomány egy harmadát.

Az NGM jelentéséből kiderül az is, hogy külföldi befektetők kezén van a forintkötvények teljes, 17 083 milliárdos állományának ötöde, 3559 milliárd forintnyi, aminek hátra lévő átlagos futamideje 5,6 év.