Washington 5,5 milliárd forintnyi dollárt költ sajtra

2016.08.24. 11:41

Hatalmas sajtfelvásárlást hajt végre az amerikai mezőgazdasági minisztérium, így próbálják enyhíteni a piacon 30 éve nem látott sajtfölösleget. A felvásárolt 5 millió kilogramm sajtot rászorulók közt osztják szét.

Az amerikai mezőgazdasági minisztérium 5 millió kilogramm sajtot fog felvásárolni 20 millió dollárért (5,5 milliárd forintért), jelentette be a tárca augusztus 23-án.

A tejtermelők bajban vannak

Az Egyesült Államokban 30 éve nem volt annyi fölösleges sajt, mint most, írja a CNN. A túlkínálatot a megváltozott vásárlói szokások, az alacsony fogyasztás, az alacsony árak és a megnövekedett európai export okozzák.

Az amerikai tejtermelők bevételei 35 százalékkal csökkentek 2014 óta. Az Egyesült Államokban 2015-ben összesen 5,4 milliárd kilogramm sajtot termeltek, ez a mezőgazdasági minisztérium szerint rekord. A termelés egy évtized alatt 29 százalékkal nőtt.

A sajtfelvásárlást a kongresszus, a gazdaszövetség, a farmhivatal és a tejtermelők szövetsége kérte a mezőgazdasági minisztériumtól.

Rászorulóknak adják

Washington a felvásárolt sajtot jótékonysági élelmiszerbankoknak fogja adományozni, amik szétosztják majd a rászorulók közt. „A felvásárlás része egy összetett biztonsági hálónak, ami hozzá fog járulni a 30 éves csúcson járó sajtfölösleg csökkentéséhez, ugyanakkor nagy tápértékű élelmiszert juttat a legjobban rászorulók asztalára” – közölte Tom Vilsack mezőgazdasági miniszter.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK