Te kajaboltban dolgozol, neked jó. Illetve nem

hentes hús húsipar
Hiányszakma
Vágólapra másolva!
Hiába a nemzetközi áruházláncokban zajló bérverseny, semmit sem nőtt az első félévben a bolti kiskereskedelem alkalmazottainak létszáma 2016-ban a januárihoz képest. Durva különbségek adódnak a bérezésben, és több szegmensben fájó a munkaerőhiány.
Vágólapra másolva!

A súlyos munkaerőhiányt bizonyítja, hogy a nemzetközi áruházláncok a béreket folyamatosan felsrófoló versengése és az ágazat átlagos bérszintjének emelkedése ellenére

a bolti kiskereskedelem alkalmazottainak létszáma semmit nem nőtt fél év alatt.

Idén júniusban 192 ezer fő volt (a négy főnél többet foglalkoztató áruházakban), ezen belül a fizikai dolgozók 140 ezer fős és a részmunkaidősök 42 ezer fős tábora sem gyarapodott, írja a blokkk.com.

Pedig a bolti kiskereskedelem egészét nézve – ebben a nemzetközi áruházak és a kisebb, de négy főnél nagyobb sarki fűszeresek, butikok is benne vannak – nőttek a havi bruttó átlagkeresetek. A júniusi

átlagos 151 ezer forint 9 százalékkal több az egy évvel korábbinál.

Ez a növekedési ütem ráadásul másfélszerese a fizikai dolgozók országosan mért keresetnövekedésének, mivel a nemzetgazdasági átlag ugyanebben az időszakban csak 6 százalékkal emelkedett.

A béremelésnek korlátja is van, a béreket csak forgalommal lehet kitermelni. A vásárló pedig nem rest az olcsóbb boltot felkeresni, ha valahol megugranak az árak.

Miért nem jó annak, aki élelmiszerboltban eladó?

Az italbolt statisztikája felkapaszkodott a második helyre, míg áprilisban még csak a negyedik volt. Az illatszer a második helyről érte el az elsőt, a korábban vezető, a sportszer lecsúszott a harmadik helyre, itt még a havi bruttó átlagkeresett csökkent is áprilishoz képest. Nem kizárt, hogy azért 18 ezer forinttal, mert ez az összeg a vasárnapi pótlékba ment át, de azért így is jóval átlag feletti maradt a bér.

Hiányszakma Forrás: MTI/Mohai Balázs

Henteshiány

Az élelmiszerboltoknál a bérhelyzet az átlagot tekintve nem változott. Továbbra is a legjobban hiányzó hentes kapja

a legkevesebb, egy év alatt 7 ezer forinttal nőtt fizetést.

Ha a kézhez kapott fizetés mértékét tekintjük, élelmiszerboltban dolgozni a legrosszabb. Hozzátartozik a képhez, hogy az egyes áruházak, a kicsik és a nagyok között óriásiak a különbségek, az pedig egy izgalmas kérdés, miért dolgozik egy eladó kevés pénzért kisboltban. Elképzelhető, fejtegeti a blokkk.com, hogy kényszerből: főleg az ország keleti felében, a kisebb településeken igaz, hogy helyben más munkalehetőség alig akad, mozdulni pedig nehézkes.

Forrás: KSH