A Viagra gyártója, az amerikai Pfizer 1,5 milliárd dollárért megveszi a brit AstraZeneca antibiotikumrészlegét.

A brit AstraZeneca gyógyszercég eladja antibiotikumgyártó részlegét az amerikai Pfizernek, írja a Guardian.

1,5 milliárd dollár fölött lehet a végső ár

Az üzlet értéke valószínűleg meghaladja majd az 1,5 milliárd dollárt. A Pfizer 550 millió dollárt fizet előre az adásvétel lezárásakor 2016 végén, majd még 175 milliót 2019 januárjában. A Pfizer részletekben 250 milliót fizet majd előre meghatározott időpontokban, valamint összesen 600 millió dollárt a gyógyszereladások után, ezen felül jogdíjakat is bizonyos gyógyszerekre.

Nem adta magát a Pfizernek

Az AstraZeneca 2014 májusában megakadályozta, hogy a Pfizer 69 milliárd fontért felvásárolja, brit politikusok és tudósok tiltakozása miatt, akik szerint a gyógyszergyártó felvásárlása aláaknázná az Egyesült Királyság gyógyszerpiacon elfoglalt pozícióját.

A Pfizer akkor részvényenként 55 fontot ajánlott az AstraZenecáért, ezt a brit cég azzal utasította vissza, hogy a vállalat (és ezzel a papírok) többet érnek. A Pfizer viszont nem volt hajlandó többet kínálni, végül elállt az üzlettől.

Más gyógyszerekre fókuszálnak

Az antibiotikumgyártó részleg eladásának bejelentése után az AstraZeneca azt közölte, azért adja el a részleget, hogy onkológiai, légúti, keringési és autoimmun gyógyszereinek fejlesztésére koncentrálhasson. Az AstraZeneca szerint a Pfizer jobban tudja majd fejleszteni és árusítani az antibiotikumokat.