Kis- és középvállalati hitelinformációs szolgáltatást fejlesztett a Magyar Nemzeti Bank és a BISZ Központi Hitelinformációs Zrt.. A rendszer a vállalkozások hitelezési kockázatának megítélésében nyújthat segítséget a bankoknak. A tervezett indulás augusztus 31., teszt jelleggel augusztus 25-től férnek hozzá a szolgáltatáshoz a pénzügyi intézmények.

A központi hitelinformációs rendszert (khr) kiegészítő és opcionálisan igénybe vehető szolgáltatást a BISZ-szel szerződött pénzügyi intézmények vehetik igénybe. Használata révén arról kaphatnak tájékoztatást, hogy mekkora a valószínűsége annak, hogy nem törlesztik a felvett kölcsönt a hozzájuk finanszírozásért forduló, illetve már hitellel rendelkező kis- és középvállalkozások (kkv-k). (A khr-hez valamennyi hitelezéssel foglalkozó vállalkozás köteles csatlakozni, amelyhez a Magyar Nemzeti Bank engedélye szükséges.)

A harmadik lépés

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) 2016 januárjában indította el a növekedéstámogató programot (ntp), amely a növekedési hitelprogram (nhp) fokozatos kivezetése mellett a pozitív ösztönzéseket jelentő új piaci hitelprogramból (php) áll. A php első lépéseként a kamatkockázat és likviditás kezelését segítő új jegybanki eszközöket vezettek be, amelyek igénybevételével számszerű hitelezési vállalást tettek a bankok, majd idén májusra az MNB további pozitív ösztönzést jelentett be az előírt tőkekövetelményeken keresztül. Az MNB és a BISZ Zrt. a kis- és középvállalati hitelinformációs szolgáltatásának elindítása e folyamat harmadik lépése – közölte Banai Ádám, az MNB főosztályvezetője a rendszert ismertető tájékoztatón.

A Magyar Nemzeti Bank épületeFotó: Adrián Zoltán - Origo

Az adatbázisra építve a Magyar Nemzeti Bank a mikro-, kis- és középvállalati szektor hitelkockázatának becslésére alkalmas modelleket készített. Segítségükkel bizonyos vállalati jellemző adatsorok, így elsősorban mérleg- és eredménykimutatás adatainak ismeretében felmérhetik, becsülhetik a mikro-, kis- és középvállalatok törlesztési kockázatait.

Az új szolgáltatástól, a többletinformációktól az MNB a hitelezési kockázatok csökkentését várja, különösen azon intézményeknél, amelyek erőforrása szűkös ahhoz, hogy felmérjék a tényleges kockázatokat. A jegybank korábban már ismertetettek szerint a vállalati hitelek 5 százalékos emelkedését kívánja elérni. Az új rendszer használata segítheti a megalapozottabb hitelezési döntéseket, amelyek hozzájárulhatnak az aktívabb hitelezéshez - közölte a főosztályvezető.

Folyamatos fejlesztések

A hitelkockázati modellt a beérkező újabb adatok és tapasztalatok felhasználásával a Magyar Nemzeti Bank minden évben frissíti. A BISZ Zrt. pedig további fejlesztéseket tervez a felhasználói élmény javítása érdekében. A szolgáltatást 2016 végéig ingyenes, 2017-től pedig az üzemeltetési költségek fedezését szolgáló díjat kell majd fizetni, amely várhatóan lekérdezésenként 99 forint lesz.