Már tesztelik az új hitelezést támogató rendszert

2016. 08. 18. Budapest Illusztráció MNB Magyar Nemzeti Bank Szabadság tér 9. Épület, Magyar Nemzeti Bank (MNB) Magyarország központi bankja
Magyar Nemzeti Bank (MNB) Magyarország központi bankja. 2016. 08. 18.
Vágólapra másolva!
Kis- és középvállalati hitelinformációs szolgáltatást fejlesztett a Magyar Nemzeti Bank és a BISZ Központi Hitelinformációs Zrt.. A rendszer a vállalkozások hitelezési kockázatának megítélésében nyújthat segítséget a bankoknak. A tervezett indulás augusztus 31., teszt jelleggel augusztus 25-től férnek hozzá a szolgáltatáshoz a pénzügyi intézmények.
Vágólapra másolva!

A központi hitelinformációs rendszert (khr) kiegészítő és opcionálisan igénybe vehető szolgáltatást a BISZ-szel szerződött pénzügyi intézmények vehetik igénybe. Használata révén arról kaphatnak tájékoztatást, hogy

mekkora a valószínűsége annak, hogy nem törlesztik a felvett kölcsönt

a hozzájuk finanszírozásért forduló, illetve már hitellel rendelkező kis- és középvállalkozások (kkv-k). (A khr-hez valamennyi hitelezéssel foglalkozó vállalkozás köteles csatlakozni, amelyhez a Magyar Nemzeti Bank engedélye szükséges.)

A harmadik lépés

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) 2016 januárjában indította el a növekedéstámogató programot (ntp), amely a növekedési hitelprogram (nhp) fokozatos kivezetése mellett a pozitív ösztönzéseket jelentő új piaci hitelprogramból (php) áll. A php első lépéseként a kamatkockázat és likviditás kezelését segítő új jegybanki eszközöket vezettek be, amelyek igénybevételével számszerű hitelezési vállalást tettek a bankok, majd idén májusra az MNB további pozitív ösztönzést jelentett be az előírt tőkekövetelményeken keresztül. Az MNB és a BISZ Zrt. a kis- és középvállalati hitelinformációs szolgáltatásának elindítása e folyamat harmadik lépése – közölte Banai Ádám, az MNB főosztályvezetője a rendszert ismertető tájékoztatón.

A Magyar Nemzeti Bank épülete Fotó: Adrián Zoltán - Origo

Az adatbázisra építve a Magyar Nemzeti Bank a mikro-, kis- és középvállalati szektor hitelkockázatának becslésére alkalmas modelleket készített. Segítségükkel bizonyos vállalati jellemző adatsorok, így elsősorban mérleg- és eredménykimutatás adatainak ismeretében felmérhetik,

becsülhetik a mikro-, kis- és középvállalatok törlesztési kockázatait.

Az új szolgáltatástól, a többletinformációktól az MNB a hitelezési kockázatok csökkentését várja, különösen azon intézményeknél, amelyek erőforrása szűkös ahhoz, hogy felmérjék a tényleges kockázatokat. A jegybank korábban már ismertetettek szerint a vállalati hitelek 5 százalékos emelkedését kívánja elérni. Az új rendszer használata segítheti a megalapozottabb hitelezési döntéseket, amelyek hozzájárulhatnak az aktívabb hitelezéshez - közölte a főosztályvezető.

Folyamatos fejlesztések

A hitelkockázati modellt a beérkező újabb adatok és tapasztalatok felhasználásával a Magyar Nemzeti Bank minden évben frissíti. A BISZ Zrt. pedig további fejlesztéseket tervez a felhasználói élmény javítása érdekében. A szolgáltatást 2016 végéig ingyenes, 2017-től pedig az üzemeltetési költségek fedezését szolgáló díjat kell majd fizetni, amely várhatóan lekérdezésenként 99 forint lesz.