WTO: Oroszország jogtalanul tiltotta ki a magyar disznókat

2016.08.25. 13:55

Oroszország állategészségügyi okokra hivatkozva tiltotta meg az egész Európai Unióból a sertések, a sertéshús és az abból készült termékek bevitelét. A Kereskedelmi Világszervezet döntése szerint Oroszország jogtalanul vezette be az embargót. 60 napig lehet fellebbezni a döntés ellen.

Oroszország jogtalanul tiltotta ki az Európai Unióból származó sertéshúst, az orosz sertés-behozatali tilalom nem az idevonatkozó nemzetközi jogszabályokon alapult a Kereskedelmi Világszervezet (WTO) megállapítása szerint - közölte a Földművelésügyi Minisztérium augusztus 25-én, csütörtökön.

Megsértették a nemzetközi normákat 

A WTO a vitarendezési eljárásában megállapította, hogy az orosz intézkedés nem a vonatkozó nemzetközi normákon alapul. Sérti a WTO állat- és növény-egészségügyi intézkedések alkalmazásáról szóló úgynevezett SPS-megállapodását.

A tilalom nem veszi figyelembe a regionalizáció elvét, amelynek alapján lehetőség van a kereskedelem folytatására egy ország betegségektől elismerten mentes területeiről még akkor is, ha az ország többi részének állategészségügyi státusa nem kedvező. A testület kiemelte, hogy a WTO-tagok kizárólag a WTO szabályainak megfelelően korlátozhatják a behozatalt állategészségügyi okokra hivatkozva.

Az unió biztonságos 

A közlemény szerint ugyanakkor az Európai Unió rendelkezik a világ egyik leghatékonyabb állat-egészségügyi és élelmiszer-biztonsági rendszerével, amely szigorú kockázatelemzésen- és kezelésen alapszik.

60 napig lehet fellebbezni 

A testület jelentése ellen 60 napon belül lehet fellebbezni. Ha nem nyújtanak be fellebbezést, a testület a jelentést elfogadja, és Oroszország köteles eleget tenni az ajánlásnak - tartalmazza a közlemény.

2014 eleje óta 

A közlemény felidézi: Oroszország 2014 elején tiltotta meg az Európai Unióból származó élő sertések, a friss disznóhús és az abból készült termékek bevitelét az orosz-fehérorosz-kazah vámunió teljes területére. A vámunió azóta kibővült Örményországgal és Kirgizisztánnal. Az intézkedés hátterében az afrikai sertéspestisnek az EU Fehéroroszországgal határos területein történt szórványos előfordulása áll.

Az uniós export 25 százaléka kiesett 

Az Európai Unió moszkvai képviseletének adatai szerint az orosz importtilalommal az uniós kivitel mintegy 25 százaléka esett ki. A magyar sertéságazatnak is jelentős hátrányt okozott a döntés, mert nagy mennyiségben szállított friss sertéshúst és sertéshúsból készült termékeket is a vámuniós piacra. Az érintett termékek többségének kereskedelme - az Oroszország által az uniós mezőgazdasági és élelmiszer-ipari termékek behozatalára vonatkozóan politikai okokból elrendelt tilalom miatt - továbbra is korlátozott - áll a közleményben.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK