A magyar gazdaság idei növekedése a tavalyihoz és a régió más országaihoz képest lassabb, a második félévben némi gyorsulás valószínű – közölte a GKI Gazdaságkutató. Az elemzés szerint a belső és külső egyensúly számszerűen nagyon kedvező, az infláció szinte megszűnt.

A magyar gazdaság 2016 első félévében 1,7 százalékkal növekedett a 2015. első félévi 3,1 százalékkal szemben, az EU-ban használt statisztika szerint a GDP első félévi növekedése 1,2 százalék. 

Jöhet a gyorsulás

A második negyedévi növekedés érezhetően magasabb volt az első negyedévinél, és további gyorsulás valószínű, ugyanakkor az valószínűleg nem éri el  a kormány és az MNB által várt 2,5, illetve 2,8 százalékos szintet  – közölte a gazdaságkutató. 

Forrás: MTI/Faluldi Imre

A GKI egyelőre nem változtat 2 százalékos idei növekedési előrejelzésén – áll a közleményben. 

A románok belehúztak

Az Európai Unióban az átlagos növekedés 1,8 százalék volt, a legmagasabb  a romániai 5 százalék. 

Az ipari termelés Magyarországon az első félévben 2,3 százalékkal haladta meg a tavalyit. Az építőipari termelés első félévi zuhanása több mint 25 százalékos, áprilistól kezdve azonban az előző hónaphoz képest már növekedés volt tapasztalható. A második félévben mindkét ágazatban az első félévinél kedvezőbb teljesítmény várható – közölte a GKI. 

A kiskeradat húzza a gazdaságot

A kiskereskedelmi forgalom több mint  5 százalékkal emelkedett, az év egészében is hasonló ütem várható. 

Az export euróban számolva az első félévben 2 százalékponttal gyorsabban bővült az importnál. A cserearányok az első öt hónapban 2,5 százalékkal javultak, az év hátralevő részében azonban ennél kisebb javulás valószínű a tavalyi világpiaci energiaár-esés bázisba kerülése miatt. 

5 százalékkal többet költünk, mint tavalyFotó: Bielik István - Origo

A bruttó keresetek az idei első félévben 6 százalékkal, a reálkeresetek 7,5 százalékkal emelkedtek. A közfoglalkoztatottakat nem számítva a versenyszférában mintegy 7 százalékkal, a költségvetési szektorban 12 százalékkal nőtt a reálkereset. Az első hét hónapban az árszínvonal gyakorlatilag nem változott, éves átlagban 0,5 százalék körüli áremelkedés, 7 százalék közeli reálkereset-emelkedés valószínű az elemzés alapján. Mindez az első negyedévi 4 százalékos fogyasztásbővülés gyorsulását is elképzelhetővé teszi a GKI szerint. 

Jön a gazdaságélénkítő csomag

A GKI elemzésében kiemelte: az elmúlt hónapokban a gazdaságpolitikában csendes egyensúlyrontó változás kezdődött. A kormány a számszerűen kedvező év eleji adatok alapján júniusban módosította a 2016. évi költségvetést, mintegy 500 milliárd forintot osztva szét, őszre pedig egy gazdaságélénkítő csomagot ígér,  és kényszerű kiadásai is lesznek, például a kórházak újratermelődő adósságállománya miatt. 

Ezért, bár az államháztartási hiány az első hét hónapban még nagyon kedvező, 2016-ban a tervezett 2 százaléknál magasabb, 2,3 százalékos deficit valószínű. A GDP-arányos államadósságban a GKI csak szerény csökkenésre, 75 százalék körüli év végi értékre számít, mivel az új EU-pályázatok gyorsított beindításához szükséges költségvetési megelőlegezést csak részben tudja ellensúlyozni a földárverési bevételek tervezett adósságcsökkentésre fordítása, a GDP pedig elmarad a kormányzat által prognosztizálttól – közölte a GKI Gazdaságkutató.