Clinton nem fogadta meg a Nobel-díjas közgazdász tanácsát

2016.08.30. 16:50

Joseph Stiglitz Nobel-díjas közgazdász, Hillary Clinton tanácsadója azt javasolta az elnökjelöltnek, hogy megválasztása esetén vessen ki különadót a fosszilis energiahordozókra. Szerinte ez a legjobb megoldás a globális felmelegedésre, és felpörgetné az USA gazdaságát. Javaslata nem került bele Clinton programjába, de Stiglitz megérti, szerinte a legfontosabb Trump legyőzése, és egy kampányban nem lehet bármit eladni.

A fosszilis energiahordozók (kőolaj, benzin, gázolaj, földgáz, szén) különadóztatása a globálisa felmelegedés elleni küzdelem legjobb módja, véli Joseph Stiglitz Nobel-díjas közgazdász.

Felpörgetné a gazdaságot

Ráadásul egy ilyen különadó segítene felpörgetni az Egyesült Államok gazdaságát, mert sok céget arra kényszerítene, hogy új alapokra helyezzék a gyáraikat, új beszállítói hálózatokra lenne szükség, mindezáltal új munkahelyek jönnének létre, és gyorsulna a gazdasági növekedés.

Clinton tanácsadója

Joseph Stiglitz Hillary Clinton demokrata elnökjelölt tanácsadója, javaslatát megosztotta Clinton csapatával, de az végül nem került bele az elnökjelölt programjába, írja a CNN. Programja szerint Hillary Clinton nem menne olyan messzire, mint amit Stiglitz ajánl, de nagy befektetéseket ígér a megújuló energiaforrásokba, valamint a károsanyag-kibocsátási és energiahatékonysági szabványok szigorítását.

A cél szentesíti az eszközt

A közgazdász nem sértődött meg azért, mert javaslata nem került bele Clinton programjába. Most az a legfontosabb, hogy ne Trump, hanem Clinton legyen az elnök. Szem előtt kell tartani, hogy mit lehet eladni egy kampányban” – mondta.

Donald Trump egyébként azt állította, nem hisz a globális felmelegedésben, a demokraták tervei a klímaváltozás elleni küzdelemre pedig csak „az adóztatás nagyon, nagyon drága módjai”.

Joseph Stiglitz nem sértődött meg, hogy javaslata nem került bele Clinton programjába, mert a legfontosabb Trump legyőzéseForrás: MTI/Kovács Attila

A szegényeket különösen sújtaná

A fosszilis energiahordozókra kivetett bármilyen különadó azonnal a kőolaj és származékai, a földgáz és a szén árának emelkedéséhez vezetne. Ezáltal megjelenne mindennek az árában, amihez jelenleg bármilyen fosszilis energiahordozót használnak fel, például a szállítmányozáséban, a közlekedésében, az elektromos áraméban.

Egy ilyen különadóval szemben a legkomolyabb ellenérv, hogy nagy terhet jelentene az alsó- és középosztálynak. Stiglitz azt javasolja, hogy a kisebb keresetű rétegek kaphatnának valamilyen támogatást vagy kölcsönt a fosszilisadóból származó bevételekből.

KAPCSOLÓDÓ CIKK