Három érdekképviseleti szervezet is levélben kezdeményezte nemrég a nemzetgazdasági miniszternél, hogy kezdődjenek egyeztetések a kiskereskedelemben tervezett változtatásokról és a vasárnapi nyitvatartásról. 

Várhatóan jövő keddre, szeptember 6-ára hívják össze a Versenyszféra és a Kormány Állandó Konzultációs Fóruma (VKF) ülését, hogy a kiskereskedelemben tervezett változtatásokról és a vasárnapi nyitvatartás szabályozásáról egyeztessenek – írja a Magyar Nemzet. 

Sáling József, a Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezetének elnöke azt mondta, az ügyben eddig semmilyen egyeztetés nem volt, és bár időpontot sem tűztek még ki, a jövő keddi ülést többen informálisnak említették. 

A vasárnapi boltzárat nem akarják visszaállítani, de radikális lépések jöhetnekForrás: MTI/Soós Lajos

Úgy tudni, a Fidesz ősszel a parlament elé terjeszti a kiskereskedelmi munkavégzésre vonatkozó új szabályozást. Többször azt mondták, hogy nem állítják vissza ugyan a vasárnapi boltzárat, de akár radikális piacbefolyásoló lépések is jöhetnek. 

A szakszervezetek visszahoznák vasárnapra a százszázalékos pótlékot, illetve legalább havi két szabad vasárnapot szeretnének a dolgozók. 

Vámos György, az Országos Kereskedelmi Szövetség főtitkára azt mondta: hogy bár sok elképzelés megjelent már a vasárnappal, illetve a kiskereskedelem szabályozásával kapcsolatban, semmilyen konkrét koncepció nincs. Vámos szerint a kiskereskedelem vasárnapi működésének jelenlegi szabályozásán nem lenne célszerű változtatni.