Még mindig átverik az időseket a termékbemutatókon

2016.08.31. 10:52

Az időseket célzó, jellemzően túlárazott termékeket kínáló árubemutatókon – egy tavalyi törvénymódosításnak köszönhetően – tilos a vásárláshoz hitelt nyújtani. A jegybank közlése szerint az elmúlt időszakban több olyan jelzés is érkezett hozzájuk, amelyek szerint hitelfelvétellel is lehetővé tették a termékek megvételét.

A Magyar Nemzeti Bankhoz (MNB) az idei évben több olyan fogyasztói jelzés érkezett, miszerint egyes vállalkozások az árubemutatók helyszínén lehetővé tették, hogy az érdeklődők akár hitelfelvétel útján is megvásárolják az ott felkínált termékeket, írja közleményében a jegybank. A hitelintézeti törvény ugyanakkor 2015 decemberétől megtiltotta az árubemutatóval egybekötött termékértékesítés során az olyan pénzügyi szolgáltatás nyújtását, amely például hitel- vagy kölcsönszerződés megkötésének elősegítésére irányul.

Még mindig sokan próbálkoznak az idősek átverésévelThinkstock

A jegybank a beérkezett ügyféljelzéseket megvizsgálta, és azok nyomán egyes pénzügyi intézményeknél felmerült a jogsértés gyanúja. Az MNB közlése szerint a zártkörű árubemutatókra jellemzően meghívóval, telefonos megkereséssel vagy utcai leszólítással invitálják a fogyasztókat, így a jogsértő vállalkozások kiszűrésénél kiemelt jelentősége van a lakossági jelzéseknek.

Sokszor szükségtelen termékekre beszélik rá az időseket

A fogyasztók esetében lényeges, hogy megfontolják, valóban szükségük van-e az adott termékre, tájékozódjanak, hogy máshol mennyibe kerül, és ha az árubemutatón a termék megvásárlásához esetleg hitelt kínálnak számukra, mielőbb jelezzék azt a MNB felé, figyelmeztet a jegybank.

Az elmúlt években az árubemutatókat szervező vállalkozások az idősebbek sérülékeny helyzetével visszaélve, gyakran megtévesztő tájékoztatásokkal és hitelfelvétel ösztönzésével jelentősen túlárazott termékek meggondolatlan vásárlását kényszerítették ki, írja az MNB. A hitelnyújtásra vonatkozó jogszabályi szigorítást követően az MNB felhívta az érintett vállalkozások figyelmét, hogy vizsgálatra okot adó körülmény lehet, ha

  • a fogyasztó az árubemutatón kínált terméket hitelfelvétel útján vásárolja meg, és 
  • az árubemutató szervezője, a termék értékesítője, valamint a hitelnyújtó között közvetítői kapcsolat mutatható ki.

A jegybank szerint felvetheti a jogsértés lehetőségét az is, ha az árubemutató keretében történő termékértékesítések mellett visszatérően azonos pénzügyi intézmény hitelnyújtása jelenik meg.

Könnyen kijátszható a rendszer

Az MNB nem tartja elfogadhatónak a tiltó rendelkezések megkerülését célzó olyan gyakorlatot sem, ahol a vállalkozás fizikailag vagy időben választja el a termékértékesítést és a hitelnyújtást, vagy ennek látszatát kívánja kelteni.

Az árubemutatók kockázatairól további hasznos információk találhatóak az MNB honlapjának fogyasztóvédelmi aloldalán.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK