Lendületre vár a dollár

2016.08.31. 13:59

A dollár erősödését váró befektetők abban bíznak, hogy a pénteki amerikai munkaerő-piaci adatok fordulópontot jelentenek a piacán. Az amerikai deviza ugyanis idén folyamatosan gyengült a G10 és a feltörekvő piaci devizák ellenében, mert az USA jegybankja hezitált a kamat emelésével kapcsolatban.

Az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed alelnöke, Stanley Fischer jelezte, ha a pénteken nyilvánosságra kerülő munkaerő-piaci adatok megfelelnek a várakozásoknak, úgy megágyazhatnak idén egy, vagy akár két kamatemelésnek is. Akik szigorításra várnak, azok azzal számolhatnak, hogy a Fed szeptemberben, decemberben vagy mindkét alkalommal kamatot emel – írja a MarketWatch.

Tekintve, hogy a jegybanki kamatemelés általában az adott ország fizetőeszközének erősödését vonja maga után, érhető, hogy a dollár piacán is kiemelt figyelmet tulajdonítanak majd a pénteki számoknak.

Kimerülő lendület

Korábban az azzal kapcsolatos várakozások, hogy a Fed lesz az első olyan vezető jegybank, amely kamatot emel, komoly lökést adott a dollárnak 2014 nyara és 2015 vége között. Azóta viszont csökkent azon kereskedők száma, akik a dollár erősödésében bíznak.

Reménykednek a dollárpiaci befektetőkForrás: Pixabay.com

Az általános piaci reakciók azonban azt mutatják, hogy a kereskedők egyre óvatosabbak a Fed döntéseivel kapcsolatos várakozások terén. Noha az idei kamatemelés valószínűsége az elmúlt időszakban megnőtt, a dollár alig tudott erősödni, a részvények pedig úgy döntöttek csúcsokat, hogy a kamatemelés elméletben nyomást helyezne az amerikai részvénypiacra. Mindeközben az USA 10 éves állampapírjai beszorultak az elmúlt évtized legszűkebb kereskedési tartományába.

Gyengülés és kivárás

Ezzel párhuzamosan az ICE U.S. Dollar Index, amely a dollár erejét méri egy hat riválisából összeállított kosárral szemben, 0,6 százalékot erősödött ebben a hónapban. A G10 devizák legmagasabb hozamával futó új-zélandi dollár pedig nagyjából 5 százalékot emelkedett idén eddig a dollár ellenében, ahogy az ország jegybankja rendületlenül csökkenti a kamatszintet. Emellett a dollár a japán jennel szemben nagyjából 15 százalékot, míg az orosz rubel ellenében körülbelül 11 százalékot gyengült ugyanebben az időszakban.

A U.S. Dollar Index idei teljesítményeForrás: Investing.com

Mindeközben pedig a Fed hivatalnokainak véleményével ellentétben az elemzők egy része úgy látja, az amerikai jegybanknak számos oka lehet arra, hogy kivárjon a szigorítással. A BNY Mellon globális piaci stratégája szerint a hitelkondíciók szigorodtak és a javuló munkaerőpiac képe sem tökéletes még. A legfontosabb tényező azonban a vártnál sokkal gyengébb második negyedéves amerikai GDP-adat lehet. Ebből adódóan az elemző úgy véli, ha lesz egyáltalán idén kamatemelés a Fed részéről, akkor az decemberben valószínű.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK