Az IT-szektor letarolta Budapestet

iroda irodaház  England Europe Great Britain Greater London Illumination London Office Sir Norman Foster Southwark HORIZONTAL England,London,Southwark,More London Piazza,7 More London Building
England,London,Southwark,More London Piazza,7 More London Building
Vágólapra másolva!
A gazdasági világválság előtt a pénzügyi szektor uralta a budapesti irodapiacot, a bankok bérelték a legtöbb új irodát, számukra épültek új, impozáns székházak, írja közleményében a CBRE. A tanácsadó cég szerint mára a helyzet megváltozott: Budapesten a legnagyobb szereplők, az infokommunikációs szektor vezető vállalatai építenek új székházakat, a világpiacon is jelentős magyar cégek pedig egyre nagyobb irodába költöznek.
Vágólapra másolva!

Budapest irodapiacán a pénzügyi válság kitörése óta jól látható az a szerepcsere, amely során a fokozatosan egyre kisebb szereplővé váló, az egykor legnagyobb bérlői kereslettel rendelkező pénzügyi szektort a lendületesen fejlődő infokommunikációs (IKT) szektor cégei váltották fel, írja a CBRE. Az IKT-szektor 2012 és 2015 között töretlenül növelte a nettó bérbeadások közötti részesedését Budapest irodapiacán, ráadásul a 2015-ös év bérbeadási rekordja nagyrészt Magyarország vezető IKT-cégei, mint a Telekom, az Ericsson és a Nokia jelentős, több tízezer négyzetméteres, új székház-fejlesztéseinek volt köszönhető.

A pénzügyi szektort az infokommunikációs szektor cégei váltották Forrás: Photononstop/Eurasia Press

A CBRE szerint az infokommunikációs cégek leginkább a modern (bár nem feltétlenül újonnan épített), A-kategóriás épületeket keresik, jó technikai adottságokkal. A tanácsadó cég szerint számukra jellemzően

a költségek minimalizálásnál fontosabb a magas színvonalú munkakörnyezet megteremtése.

Míg az óriásvállalatok saját magukra szabott irodaházat építtettek és bérelnek, addig a kisebb, de szintén élvonalbeli infokommunikációs iparágban tevékenykedő és folyamatosan fejlődő (ennek egyik oka a bővülő létszám) cégek inkább egyre nagyobb irodába költöznek.

Nagyot nőtt az IKT-szektor részesedése Forrás: CBRE

Kákosy Zsolt, a CBRE ingatlanvagyon-kezelési üzletágának vezetője szerint a technológiai vállalkozások számára a könnyű megközelíthetőség is szempont. „Ennek példája a magas presztízsű, belvárosi cégközpont: a CBRE kezelésében álló, 100 százalékban bérbe adott Andrássy Palace egyik emblematikus bérlője” – idézi Kákosy Zsoltot a cég közleménye.

„A LogMeIn, amely magyar start up-ból világhírű céggé fejlődött, sikeres piaci terjeszkedésével párhuzamosan egyre nagyobb területet bérel az irodaházban.

köszönhetően a piacon zajló éles versenynek. A szakemberek megszerzésének és marasztalásának fontos eszköze a világszínvonalúan kialakított és professzionálisan üzemeltett irodakörnyezet biztosítása” – tette hozzá a szakértő.

Nem csak a városközpont népszerű

Varga Judit, a CBRE Irodaügynökségi vezetője szerint az IKT-vállalatok esetében a legnépszerűbb irodapiaci helyszínek a központi és nem-központi pesti, a dél-budai és a Váci úti elhelyezkedés.

Dél-Buda és azon belül is Lágymányos például az egyik legkedveltebb a technológiai cégek számára.

Ilyen például a Petőfi híd budai oldalán álló Science Park, amely hamarosan lehetőséget biztosít a kisebb cégeknek is, akiknek eddig gyakorlatilag nem volt üres terület. Hasonló a helyzet a Nokia által „kinőtt” City Gate irodaházzal is, hiszen a Belső-Ferencvárosban ritkán találni teljes egészében megújuló épületekben üres irodaterületet.