Trendforduló következett be a tejágazatban, az utóbbi időben a felvásárlási árak korábbi csökkenő tendenciája megállt, és árnövekedés kezdődött a piacon – mondta a Tej Szakmaközi Szervezet és Terméktanács elnöke. 

Mélykuti Tibor, az Aldi Magyarország Élelmiszer Bt.-vel kötött tagsági megállapodás aláírásakor elmondta: a kínai piac élénkülése miatt a tavasz végi 65-66 forintos literenkénti felvásárlási ár augusztusra 70 forint közelébe emelkedett. 

Azt is mondta: a kínai piacon tapasztalható keresletnövekedés hatását a magyar tejágazat szereplői közvetlenül is megtapasztalhatják, miután a tervek szerint októberben írják alá azt a kínai–magyar megállapodást, amely lehetővé teszi magyar tejtermékek szállítását Kínába. 

Több marad a gazdáknál

A szakmaközi szervezet elnöke arról is beszélt: 2013–14-hez képest a nyerstej felvásárlási ára 2015-ben mintegy 27 százalékkal csökkent; az idei első fél évben pedig az árzuhanás tovább tartott, és 12 százalékot tett ki. A piaci fellendülés most elsősorban az azonnali vásárlásoknál érződik. Itt ugyanis a korábbi 52–55 forintos literenkénti felvásárlási ár 90 forint fölé emelkedett. Ez azért fontos, mert a korábbi 65–66 forintos átlagos felvásárlási ár a termelők önköltségének csak mintegy 60 százalékát fedezte. 

Forrás: Zirig Árpád

Azzal pedig, hogy az Aldi Magyarország belépett a szakmaközi szervezet tagjai közé – így a belföldön működő kilenc kiskereskedelmi áruházlánc közül hét már tagja a terméktanácsnak – tovább erősíthető a magyar tej pozíciója a belföldi piacon. Emellett a kereskedők segíthetik a magyar tejágazatot, főként a gyártókat az innovációban, a termékfejlesztésben is. 

A szakmaközi szervezet javaslatot készített, amely szerint a következő három évben a tejtermékgyártóknak mintegy 60 milliárd forint támogatásra lenne szükségük a fejlesztések – például a termékfejlesztés – elvégzéséhez a versenyképesség növelése érdekében – mondta Mélykuti Tibor.

Székács Tibor, az Aldi Magyarország ügyvezetője elmondta: a cég 2015-ben 133 milliárd forintos árbevételt ért el, ami az idén várhatóan 150–160 milliárd forintra nő.  

Az árbevétel mintegy ötödét a tejtermékek adják. Az Aldi üzleteiben árusított tejnek több mint 90 százaléka magyar. A mostani megállapodás egy régóta tartó együttműködés megerősítése – tette hozzá. 

Teheneket vittek a belvárosba

Tavasszal a tejtermelők többször is tüntettek Budapesten. A demonstráló gazdák 50 tehénnel a Margit hídtól vonultak a Miniszterelnöki Hivatalhoz. 

Az alacsony felvásárlási árak és a feldolgozott tejtermékek áfacsökkentésének elmaradása miatt tiltakoztak a tejtermelők tavasszalForrás: MTI/Kovács Tamás

A Kossuth téri épület előtt tartott demonstráción azt követelték, hogy a kormány változtassa meg az áfabesorolást, hogy az "ne kedvezzen az áfacsaló nagykereskedőknek", egyben az ellenőrzések szigorítását javasolták a tejáfacsalások megakadályozása érdekében.