Mindenkinek lehet bankszámlája

Most kell újragondolnia a pénzügyeit, ingyenes készpénzfelvétel, illusztráció, ATM bankautomata, bankfiók
Vágólapra másolva!
Október 15-től minden pénzintézetnek be kell vezetnie az úgynevezett alapszámlát. A kormányrendelet szeptember 18-án lép hatályba. Jövő januártól pedig jöhet a szociális alapszámla is.
Vágólapra másolva!

Az alapszámla egyébként egy mindenki számára elérhető bankszámla. A törvény úgy fogalmaz, az alapszámla, a hitelintézetek által a fogyasztók részére forintban nyitott és vezetett alapszintű szolgáltatásokat biztosító fizetési számlára. Az alapszámlának csak egy tulajdonosa lehet.

A számlához nem kapacsolódhat hitelkeret.

Az alapszámla-vezetés havi díja legfeljebb az előző évi bruttó minimálbér 1,5 százaléka lehet. Ezt azt jelenti, hogy induláskor a 105 ezer forint 1,5 százaléka, vagyis

maximum 1575 forint lehet

a számlavezetési díj.

A hitelintézet akkor köteles az alapszámlára vonatkozó szolgáltatást biztosítani, ha rendelkezik olyan forint fizetési számla nyitására és vezetésére irányuló keretszerződéssel, amely fogyasztó részére legalább a következő szolgáltatások igénybevételét teszi lehetővé:

  • a számla megnyitásához, vezetéséhez és megszüntetéséhez kapcsolódó minden művelet,
  • készpénz befizetése,
  • készpénz kifizetése (bankfiókban és atm-ből egyaránt)
  • fizetési műveletek végrehajtása az Európai Gazdasági Térség államain belül
Az alapszámlához is lehet bankkártyát kérni Forrás: Mudra László - Origo

Az alapszámla csomagba beletartozik a havi két atm-es (maximum 150 ezer forintos) vagy egy bankfiókos (maximum 50 ezer forintos) készpénzfelvétel, valamint - papír alapon vagy elektronikus úton - havi négy rendszeres átutalási megbízás, maximum 100 ezer forintig.

Sokan csak készpénzt használnak

Bartha Lajos az MNB igazgatója egy konferencián beszélt korábban arról, hogy Európában a lakosság csaknem tizedének (ez 50 millió embert jelent) nincs bankkapcsolata, Magyarországon viszont ez az arány kétszeres.

Vagyis minden ötödik magyar csak készpénzt használ.

Jön a szociális alapszámla is

A Magyar Közlöny azt írja, hogy 2017. január 1-től be kell vezetni a szociális alapszámlát is. A kormány azt kérte az emberi erőforrások miniszterét, hogy a nemzetgazdasági és az igazságügyi miniszter a Miniszterelnökséget vezető miniszter bevonásával - az MNB véleményének kikérése mellett - dolgozza ki a szociálisan rászoruló személyek számára alapszintű szolgáltatásokat biztosító

díjmentes alapszámla-konstrukciót,

vizsgálja meg a számla igénybevételének kritériumrendszerét, és alakítsa ki a számla díjának támogatási feltételeit.