Megduplázták a kedvezményeket a webáruházak

online vásárlás, e-kereskedelem, hitelkártya, webshop, webáruház
Nagy kérdés, tudnak- e profitálni a webáruházak a vasárnapi zárva tartásból
Vágólapra másolva!
Továbbra is növekszik a hazai online kiskereskedelem. A piac az idei első félévet 18 százalékos bővüléssel zárta – derül ki a GKI Digital és az Árukereső.hu közös kutatásából.
Vágólapra másolva!

Az előző évek trendjéhez hasonlóan, 2016 első féléve is jelentős növekedéssel zárt, amiben idén nagy szerepe volt a kiemelt sporteseményeknek is.

A teljes hazai online kiskereskedelem forgalma 2016 második negyedévében 15 milliárd forinttal és mintegy harmadával több tranzakciós eredménnyel múlta felül az első negyedév teljesítményét.

Ezzel az első félévben 18 százalékkal többen rendeltek webáruházakból, a shopok forgalma pedig 131 milliárd forintos volt.

A nyár a műszaki cikkekről szólt

A termékkategóriák tekintetében a szórakoztató elektronika termékkör generálta a második negyedév legnagyobb bevételét, közel 11 milliárdot forintot, ami közel 46 százalékos bővülést jelent.

Forrás: GKI Digital és Árukereső közös kutatása

Míg tavaly 10 ezer forintot, idén már

11,2 ezer forintot fizettek a vevők műszaki cikkekre.

A kutatás szerint a növekedés nem állt meg júniusban. A harmadik negyedévben az olimpia és iskolakezdés köré épülő kampányok hatására, várhatóan tovább erősödik a szektor.

Átlagosan 4 féle marketing eszköz

A hazai webáruházak – erőforrástól függően – egyszerre átlagosan 4 féle marketing eszközt vesznek igénybe, és ezek segítségével igyekeznek minél nagyobb értékesítési mutatókat elérni.

Használati intenzitás tekintetében a legnépszerűbb marketingeszköznek továbbra is az ár-összehasonlító oldalak számítanak. Segítségükkel a legkisebb, frissen indult kereskedők is „felkerülhetnek a térképre".

Évről évre egyre többen építik fel oldalukat az aktuális keresőoptimalizálási (SEO) standardoknak megfelelően, miközben továbbra is népszerűek a már-már klasszikus eszköznek számító Google hirdetések is.

Mindenki a Facebookot pörgeti

Az utóbbi egy év során a legnagyobb változás a Facebook tekintetében történt. Amellett, hogy a kereskedők 78 százaléka már jelen van a legnagyobb közösségi oldalon, egyre többet hirdetnek is a segítségével.

A kedvezményeket megduplázták a kereskedők az évek alatt, főleg a " fekete péntekeken" Forrás: AFP

A tavalyi felmérés óta ugyanis a közösségi platform hirdetéskezelő felülete számos új, vásárlást ösztönző megoldást vezetett be. Ilyen például a képpontkövetésen alapuló konverziófigyelés, az A-B teszt lehetőséget kínáló hirdetéskezelés, és az Instagram hirdetési csatorna is.

Dupla kedvezmény

A webáruházak többségének a „promóció" többnyire még mindig a termék- vagy kosár-százalékos kedvezmény adását jelenti, miközben az „akciózás" már egyre inkább nemcsak a leárazásokról, hanem az online vásárlás élményéről is szól.

A kifejezetten egy napig tartó akciók esetében – a népszerű „fekete péntek"-nek is köszönhetően – az

átlagosan elérhető kedvezmény mértéke a tavalyi évhez képest a duplájára emelkedett.

Az egyre változatosabb akciós lehetőségek, a konkurenciaharc és a jelentős árengedmények miatt az online vásárlók immár átlagosan 12 százalékos kedvezményben részesülhetnek a meghirdetett leárazások keretében.

100 látogatásból átlagosan 2 vásárlás valósul meg

A bővülő marketingmix eredménye konverziós mutatóval mérhető, melyből kiderül, hogy száz látogatásra hány tényleges vásárlás jutott. Ebben a tekintetben a piaci átlag jelenleg 2,1 százalék – azaz 100 látogatás átlagosan 2 vásárlást eredményez.

A számítástechnika szektor jár az élen a maga 2,6 százalékos arányával, miközben az otthon, kert szektorra mindössze 1,4 vásárlás jut.