Az egész országra kiterjesztik a már több megyében sikeresen működő talajgenerátoros jégeső-elhárítási rendszert. A Földművelésügyi Minisztérium tájékoztatása szerint jégeső miatt 2593 bejelentés érkezett augusztus elejéig, ez tavaly 2829 volt. Az érintett terület tavaly augusztus 8-ig 51 074 hektárt tett ki, az egész évben pedig 51 387 hektár volt.

Magyarország területének ma még csak egyharmadát védi jégelhárító rendszer, 2018 végétől az ország mezőgazdasági területeinek 100 százalékát védetté teszik. Az Európában alkalmazott védekezési módszerek közül Magyarországon a talajgenerátoros jégeső-elhárítást támogatja leginkább a szakma, Baranya, Somogy és Tolna megyékben működtet ilyen rendszert a Dél-magyarországi Jégeső-elhárítási Egyesülés (NEFELA).

Generátorokkal ezüstjodid kristályokat gyártanak

A NEFELA honlapján azt írják, a jégeső-elhárítás során a talajfelszínen működő generátorokkal ezüstjodid kristályokat gyártanak, és ezeket juttatják nagy koncentrációban a jégszemek kialakulását megelőzően a zivatarfelhőkbe. Így ugyan több jégszem keletkezik, mint természetes körülmények között, de méretük kisebb lesz, lassabban esnek lefelé, hosszabb időt tölthetnek a pozitív hőmérsékleti tartományban, az olvadás miatt pedig jelentősen csökkenhet a méretük.

A jégeső egy perc alatt letarolja a terméstForrás: Origo

A kormány 100 százalékos támogatási intenzitású forrást biztosít az országos rendszer létesítésére, amely 2016–2018 között épül ki.

A rendszer működtetésére a Kárenyhítési Alapból származó források egy része, valamint – tekintettel arra, hogy a nemzetgazdaság egésze lesz haszonélvezője a jégeső-elhárításnak – harmadik felektől származó önkéntes pénzek állhatnak majd rendelkezésre.

Az agrárkárenyhítési rendszernek 2016-ban mintegy 73 700 termelő kötelezően és önkéntesen a tagja, a rendszer mintegy 3,71 millió hektár termőföldterületet fedett le. A termelői befizetések és az állam ugyanilyen összegű kiegészítése eredményeként tartósan megnyugtató forrás áll a Kárenyhítési Alapban rendelkezésre.

A dinnyét is elverte a jég BékésbenForrás: MTI/Rosta Tibor

Így nem növekednek majd a gazdák terhei, és a jégeső-elhárítási rendszer működésének finanszírozása nem jelent többletterhet a költségvetés számára sem, Magyarország megművelt területei mentesülhetnek a jégkár okozta, jelentős kártételektől.

Idén is volt jégverés

A jégverés sújtotta mezőgazdasági terület és a kárbejelentések száma enyhén csökkent tavalyhoz képest, de még így is 44 703 hektárra jelentettek be kárenyhítési kérelmet a jég miatt az idén, a kicsit kedvezőbb országos kép ellenére helyenként, főleg Jász-Nagykun-Szolnok és Veszprém megye egyes településein okozott súlyos gondokat a nyári jégeső.