Csupán 151 ezer új munkahely keletkezett augusztusban, ami alulmúlta az elemzői várakozásokat. Ezzel minden esély megvan arra, hogy az amerikai jegybank ne emeljen kamatot a szeptemberi ülésén. Ráadásul a történeti adatok is arra utalnak, hogy ennek most kicsi az esélye.

Augusztusban 151 ezer új, mezőgazdaságon kívüli álláshely keletkezett az Egyesült Államokban, amely alulmúlta a Bloomberg 180 ezres elemzői konszenzusát. Eközben a júliusi adatot 255 ezerről 275 ezerre módosították, míg a júniusit 292 ezerről 271 ezerre korrigálták. A munkanélküliségi ráta nem változott a megelőző 4,9 százalékhoz képest, viszont némileg alulmúlta a 4,8 százalékos elemzői várakozást.

Az adatközlés után nem sokkala dollár gyengülést mutatott a főbb riválisaival szemben.

Az euró/dollár árfolyam idei alakulásaForrás: Investing.com

Az amerikai deviza szempontjából különösen fontos volt az augusztusi adat, mert a friss számok előrevetíthetik az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed monetáris politikájának idei pályáját. Az elemzők korábban azzal számoltak, hogy ha a mostani számok megfelelnek a várakozásoknak, úgy megnő az esélye az idei kamatemelésnek, ami elvileg a dollár erősödését vonná maga után.

Tartózkodó jegybank

Az adatok értékeléséhez és a Fed döntésével kapcsolatos várakozásokhoz azonban hozzátartozik, hogy az amerikai jegybank 1990 óta csupán egyetlenegyszer, 2004 szeptemberében emelt kamatot az elnökválasztást megelőző két hónapban – írja a MarketWatch elemzése.

Idén a választás napja előtt a Fed kétszer ülésezik, szeptember 20-21-én, illetve november 1-jén és 2-án. Noha az elemzők azzal számolnak, hogy a Fed idén szigorít, akkor szeptemberben, decemberben vagy mindkét alkalommal megteszi, ám a történelmi tapasztalatok arra utalnak, hogy az USA központi bankja nem szereti befolyásolni a politikai helyzetet a döntésével. Ha pedig a választások előtt kamatot emel, és annak például jelentős részvénypiaci következményei lesznek, akkor ezek a választási eredményt is befolyásolhatják.

Egyre kevésbé valószínű a szeptemberi szigorításForrás: AFP/Chip Somodevilla

Az is érdekes, hogy mióta a Fed 1990-ben elkezdte nyilvánosan publikálni a kamatcélját, négy alkalommal volt lehetősége arra, hogy ezt módosítsa két hónappal a választások előtt. Ezen esetekből háromszor pedig csökkentette a célt. Noha ezeket a történeti adatokat nem szabad készpénznek venni, a tapasztalatok mégis azt mutatják, hogy a Fed valószínűleg tartózkodni fog a szeptemberi szigorítástól.