Zsugorodik a globális devizapiac

2016.09.05. 12:46

Az elmúlt három évben csökkent a globális devizapiac – derül ki a Nemzetközi Fizetések Bankjának jelentéséből. A dokumentum arra is felhívja a figyelmet, hogy az aktivitás egyre inkább keletre tolódik.

Idén áprilisban a globális devizapiac teljes kereskedési volumene napi 5,1 ezer milliárd dollár volt, ami elmarad a 2013 áprilisában mért 5,4 ezer milliárdtól – idézi a CNBC a bázeli székhelyű Nemzetközi Fizetések Bankjának (BIS) felmérését.

Amennyiben a napi spot devizapiacot nézzük, ahol sokkal erősebben jelennek meg a valódi eszközértékek a származtatott termékek helyett, az látszik, hogy a tranzakciók idén áprilisban 1,7 ezer milliárd dollárra zsugorodtak a három évvel ezelőtti 2 ezer milliárdról. Ráadásul a Triennial Central Bank Survey jelentése szerint ez volt az első csökkenés 2001 óta.

Globális átalakulás

A BIS anyaga azt is hangsúlyozza, hogy Nagy-Britannia piaci részesedése 37,1 százalékra esett a 2013-as 41 százalékról. Ezzel együtt New York szerepe enyhén erősödött, de szerény mértékben bővült Kína és Japán részesedése is.

A globális devizapiac tekintetében a Société Générale stratégája úgy látja, az általános zsugorodás jelentős részben az olyan devizapárok csökkenésének tudható be, mint az euró/dollár, az euró/jen, az euró/svájci frank, valamint az ausztrál dollár/amerikai dollár. Ha az utóbbit nem vesszük figyelembe, világos, hogy az eurónak eddig igen nehéz éve volt – tette hozzá Kit Juckes.

Egyre nő a jüan szerepe a globális devizapiaconForrás: Imaginechina/Meng zhongde

Az elemző megjegyezte, hogya piac gravitációs középpontja egyre inkább keletre toldóik, ahogy a kínai jüannal folytatott kereskedés bővül, de a dél-koreai won és a tajvani dollár volumenei is erősödést mutatnak.

A hosszabb időre szóló devizaswap ügyletek piaca ezzel együtt tovább emelkedett, elérve a napi 2,4 ezer milliárd dolláros volument idén áprilisban. A BIS jelentése szerint ez elsődlegesen a japán jennel kapcsolatos swap ügyleteknek tudható be.

A dollár töretlen ereje

Mindemellett a kutatás rámutat, továbbra is az amerikai dollár a piac vezető devizája, ahogy áprilisban az összes kereskedés 88 százalékában érintett volt a zöldhasú. Az euró, a jen és az ausztrál dollár viszont egyaránt veszített a piaci részesedéséből. Ezzel szemben a feltörekvő piaci fizetőeszközök erősödést produkáltak.

A kínai jüan például megduplázta, és 4 százalékra növelte a szerepét, amivel a globálisan a nyolcadik helyre ért fel a leginkább kereskedett devizák között. A feltörekvő piacokon azonban ezzel átvette a vezetést a mexikói peso előtt.

A jüan részesedésének erősödése elsődlegesen a dollár ellenében folytatott kereskedésnek volt köszönhető. Idén áprilisban ugyanis a jüan kereskedés 95 százaléka a dollárral szemben történt, a jegybankok és más hatóságok részvételével.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK