Ígéretek tettek nélkül

euró, pénz, befektetés, bank, tőke
Vágólapra másolva!
Ahogy Európát továbbra is sújtja a magas munkanélküliség, a világgazdaságot hajtó jegybankok pedig egyre inkább kifogynak a bevethető eszközökből, a világ vezetői Kínában gyűltek össze a G20-ak találkozóján. Noha a vezetők elkötelezhetik magukat a strukturális reformok mellett, egységes program hiányában feltehetően nem lesz érdemi jelentősége a tanácskozásnak. Ez pedig egyre súlyosabb probléma a világ számára.
Vágólapra másolva!

A G20-találkozó egyik legfontosabb kérdését természetesen a brexit és az egyes kereskedelmi egyezségek jelentik. Miközben Theresa May brit miniszterelnök a G20-ak találkozójának hétvégéjén jelezte, országa nyitott és keresi az új kereskedelmi megállapodások lehetőségét a világban az Európai Unióból való kilépéssel párhuzamosan, a globális környezet úgy tűnik, nehezíti a brit erőfeszítéseket.

Egyrészt az EU hivatalnokai figyelmeztették Nagy-Britanniát a bilaterális kereskedelmi megállapodásokkal kapcsolatos tárgyalások kockázataira, amíg az ország az Unió tagja. Másrészt Japán is arra hívta fel a figyelmet, hogy a brexit következtében

számos japán cég hagyhatja el Nagy-Britanniát.

Tekintve, hogy a szigetországban olyan japán óriásvállalatok fektettek jelentős összegeket, mint a Nomura, a Toyota, a Nissan vagy a Honda, a japán cégek távolodása igen fájdalmas lehet a briteknek.

Nyitott és zárt kapuk

Noha May arra használta a G20-találkozót, hogy hangsúlyozza, Nagy-Britannia továbbra is nyitott az üzletre, a japán vállalatok számára ez nem biztos, hogy elég, mivel ők

átjárót látnak a szigetországban Európa felé.

Amennyiben pedig Nagy-Britannia elveszíti ezt a funkciót, a vállalatok áttelepülhetnek más európai gazdaságokba – írja a CNN. A legnagyobb kockázatnak természetesen a Nagy-Britanniában működő nemzetközi pénzügyi cégek vannak kitéve, melyek a brexittel elveszíthetik a lehetőséget, hogy az összes uniós tagállamban értékesítsék termékeiket.

A brexit következményei az egész világot lázban tartják Forrás: AFP/Justin Tallis

Ezzel párhuzamosan külön érdekes és jelentőségteljes, ahogy a kínai elnök, Hszi Csin-ping fogalmazott a nemzetközi kereskedelemmel és együttműködéssel kapcsolatban. A politikus ugyanis a nemzetközi együttműködés fontosságára hívta fel a figyelmet, elítélve a protekcionizmust. Az elnök szavai azért voltak kiemelkedően fontosak, mert

Kína az egyik legnagyobb haszonélvezője a nemzetközi kereskedelmi egyezményeknek,

azonban számos ország inkább a protekcionizmusra szavaz, mivel úgy látja, ezek a megállapodások munkahelyeket szüntetnek meg. A történetet tovább árnyalja, hogy Kínának rendszeresen védekeznie kell azon vádakkal szemben, melyek szerint a világ második legnagyobb gazdasága manipulálja a globális piacokat.

Szavak és tettek

A valódi probléma azonban az, hogy a világ vezetői úgy tűnik, nem képesek egységes és végrehajtható tervvel előállni, miközben a nemzetközi szervezetek és a jegybankok már évek óta sürgetik a fiskális oldal reformját, ahogy a monetáris oldal egyre kevesebb új eszközt képes bevetni a gazdasági élénkítés érdekében. A jelenség különösen súlyos Európában, ahol – ahogy a CNBC kommentárja is megjegyzi – az Unió döntéshozói továbbra is a „strukturális reformokat" és a technológiai innovációt hangsúlyozzák

az azonnali és koordinált politikai lépések helyett,

melyek javítanák a munkaerő-piaci és jövedelmi helyzetet. Mindeközben a térségben több mint 20 millió ember igyekszik kétségbeesetten munkát találni.

Nagy szükség volna az Európai Központi Bank kisegítésére Forrás: Lex Van Lieshout ANP

Nem véletlen tehát, hogy a piacok sem tekintenek igazi eseményként a G20-találkozóra. A befektetők ugyanis sokkal inkább a világ nagy jegybankjaira figyelnek, melyek különböző eszközökkel próbálják fenntartani az élénkítő politikájukat. Ezek az ösztönző intézkedések pedig valóban kitolhatók, amíg a munkaerő- és az árupiacok kihasználatlan kapacitásai alacsonyan tartják az inflációt, azonban nem véletlen, hogy a központi bankok egyre hevesebben kiáltanak a fiskális oldal segítségéért. Úgy tűnik azonban, ezt a segítséget nem a G20-ak csúcstalálkozója adja meg.