Egy birt bíró öt és fél év börtönre ítélte Anjem Choudary radikális iszlamista hitszónokot. A hatóságok sokáig nem tudtak vele mit kezdeni, mert mindig a szólásszabadság határain belül maradt, végül azért ítélték el, mert hűséget esküdött az Iszlám Államnak, és másokat is erre buzdított, így közvetetten terrorista cselekményeket támogatott.

Öt és fél év börtönbüntetésre ítélte egy brit bíró Anjem Choudarit, az Egyesült Királyság leghíresebb radikális iszlamista hitszónokát, tudósít a BBC. Choudari az internetet fogadott hűséget az Iszlám Államnak, illetve másokat is erre buzdított.

Choudari bizalmasa, Mohammed Mizanur Rahman ugyanazt a büntetést kapta.

Terrorista cselekményeket támogatott 

A bíró indoklása szerint a két férfi átlépte a határt a bűncselekmény és a szabad véleménynyilvánítás között. "Az önöket hallgatók jelentős része befolyásolható személy, akik önökhöz fordulnak iránymutatásért" - mondta a bíró a tárgyaláson. A bíró szerint Choudari az Iszlám Állam cselekedeteinek semmilyen aspektusát nem ítélte el megnyilatkozásaiban, és ezzel közvetett módon erőszakos terrorista cselekményeket támogatott.

A rendőrség szerint Choudary sokáig épphogy a törvény szabta kereteken belül maradt, ezért nem tudtak fellépni ellene.

Anjem Choudary végül azzal lépte át a határt, hogy hűséget fogadott az Iszlám Államnak, és másokat is erre buzdítottForrás: AFP/Adrian Dennis

A 90-es évek óta szónokolt 

A 49 éves Anjem Choudary már a 90-es években részt vett egy azóta betiltott szélsőséges szervezet alapításában. Évtizedekig szónokolt arról, hogy a saríán alapuló törvénykezést kellene bevezetni egész Nagy-Britanniában, és kapcsolatban állt több olyan iszlamistával, akik terrorcselekményeket követtek el.