Az amerikaiak még sokáig számíthatnak a szupernagyikra

idősek házaspár nyugdíj megtakarítás
nyugdíjasok
Vágólapra másolva!
Továbbra is fontos szerep hárul az idősebb generációkra az Egyesült Államokban, ahol a háztartások vagyonának közel fele egyetlen generáció, a baby boomer, azaz az 52–70 év közötti lakosság kezében van. Az amerikai fiatalok jelentős része pedig anyagilag is ki van szolgáltatva ennek a korosztálynak, ami több felmérés szerint jó ideig még így is marad.
Vágólapra másolva!

A baby boomer generáció (az 1946 és 1964 között születettek) legalább 2030-ig a legtehetősebb korosztály marad az Egyesült Államokban, derült ki a Deloitte kutatásából. A tanácsadó cég szerint ennek a korosztálynak a részesedése a háztartások vagyonából 2020-ra éri el a csúcsát, 50,2 százalékot, ami tíz év alatt, 2030-ra 44,5 százalékra csökken majd. Jelenleg

a vagyon körülbelül fele összpontosul a baby boomerek kezében.

A tanulmány négy generációt vizsgált aszerint, hogy mekkora a részesedésük az amerikai háztartások vagyonából:

  • a csendes generáció vagy építők, veteránok (silent generation) tagjai 1920 és 1945 között születtek,
  • a baby boomerek 1946 és 1964 között,
  • az X generáció tagjai 1965 és 1980 között,
  • míg a millennials, azaz az Y generációt alkotók 1981 és 1997 között születtek.

A Deloitte szerint az amerikai háztartások vagyonának

több mint 80 százalékán a két legidősebb generáció – a baby boomer (50 százalék) és a csendes generáció (33 százalék) – osztozik.

A X generációnak 14 százalék, míg az Y-nak mindössze 4 százalék jut.

Ezek az arányok a következő másfél évtizedben természetesen módosulnak, de a baby boomerek fölénye megmarad: 2030-ra a csendes generáció legfiatalabb tagja is 85 éves lesz, mégis az ő kezükben összpontosul majd a háztartások vagyonának 9 százaléka, míg a baby boomereké 45 százalék lesz. Az X generáció részesedése 14-ről 31 százalékra hízik, míg az Y-onok ugyanez az arány 4-ről 16 százalékra nő.

Támogatják a fiatalok

A fiatalabb generációknak szükségük van a nagyszülők anyagi támogatására. Az Egyesült Államokban ugyanis a nagyszülők 61 százaléka támogatta a felnőtt gyerekeit 2014-ben, derült ki a Pew Research Center felméréséből. A nagyszülők 39 százaléka a különböző ügyintézésekbe, illetve a házimunkába is besegített, míg 33 százalékuk az unokákra is vigyázott.

– idézi a Reuters cikke Kim Parkert, a Pew szociális trendek kutatásaival foglalkozó igazgatóját. „A számok magasak, és sokkal magasabbak akkor, amikor nehéz a gazdasági helyzet.”