A foglalkoztatottsági és inflációs mutatók alapján a kamatemelés mellett érvelt az amerikai jegybank szerepét betöltő Federal Reserve (Fed) San Franciscó-i ágának elnöke, meglehetősen óvatosan nyilatkozva azonban a lehetőségekről.

John Williams a nevadai Reno-ban tartott beszéde után újságírói kérdésekre válaszolva kijelentette, hogy a nyíltpiaci bizottság szeptember 20-21-i ülésén tárgyalnak egy kamatemelésről.
Van értelme emelni az irányadó kamatokat most,hogy a gazdaság a teljes foglalkoztatottság állapotába került, és látótávolságon belül van a 2 százalékos inflációs célszám - hangoztatta Williams, aki "inkább előbb, semmint később" emelne kamatot.

Mindazonáltal leszögezte, ez nem jelenti azt, hogy a szeptemberi kamatdöntő ülésen az emelés mellett érvel majd. "Hogy mikor történik meg a kamatemelés, ha egyáltalán megtörténik, a helyzet alakulásától függ majd" - mondta Williams, hozzátéve, hogy még nem mérlegelte az amerikai szolgáltató szektor gyengülését mutató legfrissebb adatsor hatását.

A FED szeptemberben dönthet az emelésrőlForrás: AFP/Mladen Antonov

Közel egy évtized óta először a Fed döntéshozói tavaly decemberben emeltek kamatot, és elemzők megosztottak annak megítélésében, hogy az ígérgetésen túl elszánják-e magukat hasonló lépésre még az idén. Az utóbbi hetekben azonban a Fed több vezetője igyekezett újraéleszteni a kamatemelési várakozásokat,miután a kínai és az európai lassulásra többször is késve reagáltak.

Williams azt jósolta, hogy ha újraindítják a kamatemelési ciklust, az "az amerikai történelem leglaposabb" pályáját futja be, mivel a termelékenység lassú növekedése és a társadalom elöregedése miatt 1,75 százalékról 1,5 százalékra csúszott le az amerikai gazdaság éves bővülésének a potenciális rátája. Ez pedig azt jelenti, hogy az irányadó kamatszint csak 3 százalékig növekedhet, ami kevés lehetőséget nyújt kamatcsökkentésre recesszió esetén.

Nagyobb mozgásteret biztosítana, ha az inflációs célszámot 3 százalékra vagy még magasabbra emelnék - mondta a San Franciscó-i Fed-elnök, hangsúlyozva, hogy az 1970-es évek inflációs háborúinak már vége, most az alacsony infláció a legfontosabb globális probléma. Úgy fogalmazott, hogy a kétszázalékos inflációs célszámot senki nem véste kőtáblába, emellett a Fed dönthet úgy is, hogy az infláció helyett a nemzetgazdaság kibocsátásának nominális szintjére határoz meg célszámot.