Túl jók lettek a saláták

2016.09.07. 09:16

Június 1-jén nyitott meg a Sohóban egy harmincéves étteremlánc átmenetinek szánt fiókja. Az eredeti elképzelés szerint egyszerűen tesztelni akarták a fejlesztéseket. De azonnal akkora siker lett, hogy egész nyáron nem bírtak bezárni. Most pedig a menedzsment úgy döntött, a zsebfiókból állandó éttermet csinál.

A pop-up üzletek mintájára működő pop-up éttermek célja a nagyon gyorsan megszerzett ismertség. Inkább marketinghack, mint alapos márkaépítés – vagy pláne markáns profitszerzés –, többnyire fiatal alapítókkal, akik részben gyakorlatot szereznének, részben befektetőre vadásznak. Az akcióikkal úgy hívják fel magukra a figyelmet, hogy közben nem megy el rá minden pénzük. Ehhez az üzleti modellhez tartoznak az ebédidőben körbejáró kamionok és a lakáséttermek is.

Ez is gasztrokamionForrás: Origo

Nem egészen illik a leírás az 1983-ban alapított Pret a Manger láncra, amely a gyorséttermi és a gourmet vonalat ötvözte. A Pret a Manger júniusban Londonban, a Broadwick Streeten húzott fel egy vegetáriánus és vegán pop-upot. Az üzlet célja az volt, hogy tesztelje az új tételeket a menün: a superbowl nevű salátákat és a “plant pot” (növénycserép) nevű nyersétel-kompozíciókat.

Nagyon úgy tűnik, beletrafált a trendbe. Clive Schlee cégvezető erről azt írja a blogjában, egyértelmű, hogy rettentően gyorsan terjed a zöldségalapú étrend, különösen az ipszilon generáció szülöttei körében. “Az étterem csak akkor tudja elérni, hogy a húsevők is minél több zöldséget egyenek, ha a vegetáriánus tálak egyszerre finomak és szemrevalók. A saját konyhai tapasztalatom alapján tudom, nem könnyű feladat. De valamit elkaphattak a szakácsaink, mert a vásárlóink több mint fele egyébként rendszeres húsevő. A vegán főételek és desszertek lettek a legnépszerűbbek. A kakaós-narancsos desszertből a becsült szám tízszeresét adtuk el” – írja Schlee.

Zöld, egészséges, finom és mutatós? Azért előfordul ez a kombó isForrás: Thinkstock

A pop-up üzletet ténylegesen kísérelti műhelynek szánták: arra számítottak, hogy 30 százalékot esik a forgalom, ehelyett 70 százalékos bővülést tapasztaltak az előző évhez képest, amikor pedig húsos fogások is szerepelt az étlapon.

És ha már az üzlet így beindult, megpróbálnának egy újabb forgalmas sarkot Londonban, majd Cambridge-ben. Vélhetőleg egy már meglévő Pret a Manger éttemet alakítanak át vega és átmeneti verzióvá, és ha elnyeri az elfoglalt városlakók tetszését, állandóvá teszik.