Szerényebb eredményeket várnak a nagyvállalatok

2016.09.08. 11:21

Év elejéhez képest szerényebb pénzügyi eredményekkel számolnak a hazai nagyvállalatok, átlagosan 2,4 százalékos árbevétel- és 1,4 százalékos profitnövekedéssel tervez a szektor, derült ki a K&H nagyvállalati növekedési index eredményeiből. A cégek az exportból nagyobb mértékű bővülést várnak, mint a belföldi értékesítésből.

Visszafogták következő egy évi pénzügyi várakozásaikat a hazai vállalatok. „A K&H nagyvállalati növekedési index legutóbbi eredménye szerint átlagosan 2,4 százalékos árbevétel-növekedést vár a szektor. Ez év elejéhez képest egyértelműen visszaesés (2,9 százalék), és az MNB jövő évre prognosztizált 2,6 százalékos inflációs várakozását is alulmúlja, azonban az egy évvel ezelőtti mélyponthoz képest (1,6 százalék) még mindig kedvező szint” – idézi Peter Roebbent, a K&H Üzleti ügyfelek divízió vezetőjét a cég közleménye.

Visszavettek a várakozásaikból a nagyvállalatokForrás: MTI/Mészáros János

A K&H szerint a mérsékeltebb várakozások hátterében az áll, hogy eltolódtak az arányok: akik eddig növekedést vártak, most már inkább a stagnálásra számítók táborát erősítik. Az árbevétel-növekedéssel tervező cégek aránya ugyanis 42 százalékról 37 százalékra csökkent, miközben szinten tartásra 53 százalék helyett 58 százalék számít.

Jobban bíznak az exportban

A belföldi és a külföldi értékesítésből egyaránt árbevétel-növekedést várnak, utóbbit azonban kedvezőbbnek gondolják a döntéshozók:

  • a hazai piacból 2,2 százalékos, míg
  • az exportból 2,7 százalékos bővülésre számítanak.

A felmérés szerint a cégek nyereségvárakozásukat is visszafogták az év elejéhez képest. „A várt profitnövekedés mértéke 2,2 százalékról 1,4 százalékra zsugorodott. Ezzel megtört az elmúlt évre jellemző növekvő trend, és közelítünk az egy évvel ezelőtti mélyponthoz (1,1 százalék)” – közölte Peter Roebben. A különböző ágazatokat tekintve nagy eltérések mutatkoznak: a szolgáltató szektorban 3,3 százalékos, a kereskedelemben 2,8 százalékos és az iparban 1,9 százalékos profitbővüléssel, míg az agrárium 0,2 százalékos nyereségcsökkenéssel számol.

A nagyobb cégméret nagy előnyt jelent az árbevétel és profitkilátásokat tekintve is, mivel a cégmérettel párhuzamosan nő azoknak az aránya, amelyek a következő egy évben bővülő pénzügyi eredményekre számítanak, közölte a K&H.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK