Kardkovács Kolos, a Magyar Nemzeti Bank korábbi jogi és szanálásért felelős ügyvezető igazgatóját jelölik a jegybanki Monetáris Tanács új tagjának – értesült az Origo.

Kardkovács Kolost hétfőn hallgathatja meg a Parlament gazdasági bizottsága és személyéről még hétfőn szavazhatnak az őszi ülésszak első plenáris ülésén, legalábbis ez derül ki a Parlament honlapján közzétett napirendi pontokból.

Mint ismert, július 6-án lemondott a Monetáris Tanácsában betöltött tagságáról Bártfai-Máger Andrea, akit a postaügyért és nemzeti pénzügyi szolgáltatásokért felelős kormánybiztossá nevezték ki.

Matolcsy György jegybankelnök még azon a napon levélben kereste meg az Országgyűlés elnökét, amelyben azt kérte, hogy a Parlament soron kívül válassza meg a Monetáris Tanács új tagját. A tanács a Bártfai-Máger távozása utáni átmeneti helyzetben is foglalkozott mindazon ügyekkel, amelyeket a jegybanktörvény a szervezet hatáskörébe sorolt, és amelyek ellátását a jogszabály szerint folyamatosan biztosítania kell.

Az MNB Monetáris Tanács tagjának javasolt személyt az Országgyűlés gazdasági bizottsága meghallgatását követően az Országgyűlés választja meg.

Kardkovács KolosForrás: MTI/Koszticsák Szilárd

Kardkovács Kolos európai szakjogász az MNB jogi, majd szanálásért felelős ügyvezető igazgatója volt, ezt követően 2015-től többek között az MKB Bank Zrt. ügyvezető igazgatója, az MKB Nyugdíjpénztárt és Egészségpénztárt Kiszolgáló Kft. ügyvezetője, 2016-tól az MKB Nyugdíjpénztár ügyvezetője. Úgy tudjuk, azért esett Kardkovácsra a választás, mert korábbi, főleg az NGM-ben ellátott feladatai nyomán tapasztalattal rendelkezik a gazdaságnövekedés és foglalkoztatás terén.

Az MNB Monetáris Tanács jelenlegi tagjai:

Matolcsy György az MNB elnöke, Gerhardt Ferenc, Nagy Márton és Windisch László alelnökök, Báger Gusztáv az Állami Számvevőszék korábbi főigazgatója, Cinkotai János, az MNB korábbi tanácsadója, Kocziszky György jelenleg a Miskolci Egyetem Gazdaságtudományi Karának dékánja, a Világ- és Regionális Gazdaságtan Intézet igazgatója, valamint Pleschinger Gyula, az Államadósság Kezelő Központ igazgatóságának korábbi elnöke.