Túlzó állításokkal reklámozták a hajszeszt

4 kényelmetlen téma, amin minden pár veszekszik, zuhany, tusolás, szexi, férfi
Illusztráció.
Vágólapra másolva!
A Gazdasági Versenyhivatal ötmillió forintra büntette a Dr. Kurt Wolff GMBH & CO. KG-t mert megalapozatlan hatásokkal is reklámozta Alpecin hajápolási termékeit. A GVH a jogsért állapított meg a Medimprove Marketing Szaktanácsadó és Szolgáltató Kft.nél is, de erre a cégre nem rótt ki bírságot.
Vágólapra másolva!

Az eljárásban érintett Alpecin termékcsalád tagjai (az Alpecin C1 sampon, az Alpecin hajszesz, az Alpecin kettős hatású sampon és az Alpecin Tuning sampon) elsősorban férfiaknak szánt hajápolási és hajhullás elleni termékek, amelyek mindegyike kozmetikumnak minősül.

A terméket elsősorban férfiaknak szánták Forrás: Thinkstock

A GVH megállapította, hogy a hirdetésekben megjelent egyes állítások túlzók voltak a rendelkezésre álló bizonyítékokhoz képest. A GVH döntése szerint a vállalkozások honlapjukon, sajtó- és Google Adwords hirdetéseikben megtévesztően hirdették a fent említett kozmetikumokról 2014 augusztusától 2016 júliusáig, hogy azok alkalmasak és használhatók:

  • valamennyi ok miatt kialakuló hajhullás ellen,
  • a foltos hajhullás kezelésére,
  • hajnövesztésre, azaz új hajhagymák növesztésére,
  • ugyanolyan hatékonyak bármely korosztály számára, beleértve az időskorúakat is,
  • biológiai folyamatok megváltoztatására, az őszülés meggátolására.

A GVH úgy ítélte meg, hogy a vállalkozások több igazolt és jogszerű állítást is közölt az Alpecin termékcsaládról reklámjaikban. A GVH a fogyasztói üzenetek többségéről megállapította, hogy azok nem jogsértők, így például nem kifogásolható, hogy hatásos a termék a hajhullás leggyakoribb okai ellen; az ún. androgenetikus és stressz okozta hajhullás ellen, és erősíti a meglévő hajhagymákat.

A GVH kizárólag a Dr. Kurt Wolff GMBH & CO. KG-re szabott ki bírságot, mert e cég alakította ki a hirdetések tartalmát, és fedezte azok költségeit.

A termék kizárólagos forgalmazójának, a Medimprove Marketing Szaktanácsadó és Szolgáltató Kft.-nek felelőssége ugyan megállapítható volt a jogsértéssel összefüggésben, de a GVH vele szemben nem szabott ki bírságot.