Szórják a pénzt a központi bankok

pénz dollár
An employee holds US dollar banknotes at an Indonesian money changer's office in Jakarta on August 27, 2015. Asian stocks surged August 27 after hints the US Federal Reserve will not raise interest rates next month sparked a rally on Wall Street, but dealers cautioned the spectre of a slowing Chinese economy meant more turbulence ahead. AFP PHOTO / ADEK BERRY / AFP / ADEK BERRY
Vágólapra másolva!
Eddig kilencezer milliárd dollárt öntöttek a gazdaságba a világ legnagyobb központi bankjai, hogy a vásárlások és beruházások mesterséges erősítésével életet leheljenek a gazdasági fejlődésbe.
Vágólapra másolva!

Ennél unortodoxabb módszert már nem is alkalmazhatnának a központi bankok, amelyek – Milton Friedman Nobel-díjas közgazdász szavaival élve – helikopter-pénzt szórnak szét évek óta a gazdaságba, vagyis pénznyomtatással próbálják fellendíteni a fejlődést.

3900 milliárd dollár értékben vásárolt kötvényeket a FED Forrás: AFP/Adek Berry

A legnagyobb élénkítőprogramot a Federal Reserves (Fed) hajtotta végre, amely 2008-tól 2014 végéig vásárolt fel kötvényeket összesen 3900 milliárd dollár értékben. Ben Bernanke korábbi Fed-elnök szerint

lehet a helikopter pénz eszközének használata, amelyet egyébként a jövőben sem tart kizártnak.

A Fed programja kétségkívül a legsikeresebbnek számít: nem csak a belső fogyasztást növelte, hanem nagy szerepet játszott a bankok mentésében is, mivel bajba jutott pénzintézetek tulajdonában álló vállalati kötvényeket is befogadott. Az amerikai központi bank szerepét betöltő Fed

a munkahelyek számának növekedésétől tette függővé, meddig és milyen mennyiségben vesz részt a „mennyiségi könnyítésnek" nevezett eszközvásárlási programjával.

Mivel az USA munkaerőpiaca csak több év elteltével talált magára, ezért a programot többször is meg kellett hosszabbítani. A belső fogyasztásra is jó hatással volt a Fed, amely az alapkamat fokozatos csökkentésével is hozzájárult a hitelezés beindulásához: a lakossági fogyasztás tavaly 1,8 százalékkal erősödött és erre az évre is hasonló növekedést jósolnak elemzők. A kereskedelmi bankokat hitelezésre ösztönző csomagot a világ más nagy központi bankja is átvette.

Forrás: Origo gyűjtés

Az USA-n kívül a legtöbbet, 2500 milliárd dollárt Japán költötte eszközvásárlásra 2013 márciusa óta, ennek ellenére csak nehezen sikerült kimozdítania a gazdaságot a deflációból. A belső fogyasztás évek óta stagnál, jelenleg is mindössze fél százalékos javulást mutat. A japán központi bank az eddigi információk szerint összesen 2900 milliárd dollárt költene a programra. A mostanihoz hasonló

kötvényvásárlási módszerrel már korábban is élt a japán jegybank, amely gyakorlatilag saját maga vásárolja fel az állam adósságát.

Nem bizonyult elegendőnek az alapkamat csökkentése Nagy-Britanniában sem: a Bank of England 2009 márciusától összesen 580 milliárd dollárt költött eszközvásárlási programjára, amelyet augusztusban meghosszabbított. A belső fogyasztás ennek ellenére minimális javulást mutat, az idei évre is mindössze 0,6 százalékos bővülést jósolnak elemzők.

Az Európai Központi Bank épülete Frankfurtban Forrás: Lex Van Lieshout ANP

A legkésőbb, tavaly márciusban az Európai Központi Bank (EKB) kezdte el az eszközvásárlási programját, jelenleg havonta 80 milliárd euró értékben vesz kötvényeket, zömében állampapírokat.
A programot valószínűleg meghosszabbítja majd az EKB, az eurózóna gazdasági fejlődése ugyanis továbbra is lassú, átlagosan másfél százalékos bővülést mutat, és a lakossági fogyasztás is ennek megfelelően 1,8 százalék körül alakul.

Az EKB előreláthatólag 1700 milliárd dollárt költ majd az eszközvásárlási csomagjára jövő márciusig,

kérdés ez az összeg elegendő lesz-e az évek óta súlyos problémákkal küszködő eurózóna gazdaságának fellendítésére.

A kínai központi bank pénznyomtatási programjairól viszonylag keveset tudni, itt a bedőlt hitelek miatt bajba került bankok segítése céljából kellett az eszközvásárlást elindítani. A kínai belső fogyasztás egyébként évente jelentős mértékben növekszik, tavaly kilenc százalékos fejlődést mutatott.