A Standard & Poor's idei felülvizsgálati menetrendjében ez lesz a szuverén magyar besorolások értékelésére kitűzött második időpont.

 

A nemzetközi hitelminősítő jövő péntekre tűzte ki a magyar adósosztályzat vizsgálatát; utána az idén már nincs terítéken a magyar államadós-besorolás értékelése. A Standard & Poor's előzőleg márciusban vizsgálta Magyarország hosszú és rövid futamidejű, devizában és forintban fennálló államadósságának "BB plusz/B" szintű besorolását, amelyet akkor változatlan stabil kilátással megerősített.

A Standard & Poor's központja New YorkbanForrás: AFP/Stan Honda

A Standard & Poor's tavaly márciusban emelte "BB"-ről a jelenlegi "BB plusz"-ra a hosszú lejáratú magyar deviza-államadósság besorolásait, a hitelminősítői gyakorlatban viszonylag szokatlan módon anélkül, hogy előzetesen pozitívra javította volna a kilátást, amely azóta is stabil.

A három nagy nemzetközi hitelminősítő közül az S&P és a Moody's Investors Service egyelőre a befektetési ajánlású alapszinttől egy fokozattal elmaradó besorolással tartja nyilván a hosszú lejáratú magyar szuverén devizaadósságot. A Moody's-nál ez "Ba1" szintű besorolást jelent; és ez azonos a Standard & Poor's által érvényben tartott "BB plusz" osztályzattal.

A Moody's azonban tavaly novemberben felminősítés lehetőségére utaló pozitívra javította a magyar osztályzat kilátását,

és legközelebb most novemberben vizsgálja a magyar szuverén besorolást.  Londoni elemzők szerint lehet, hogy a Moody's két hónap múlva visszaemeli a magyar besorolást a befektetési ajánlású sávba. 

A Moody's amerikai hitelminősítő New York-i székházán látható emblémaForrás: MTI/EPA/Andrew Gombert

A harmadik nagy hitelminősítő, a Fitch Ratings már májusban átsorolta a befektetési ajánlású osztályzati sávba Magyarországot, a devizában kibocsátott hosszú lejáratú szuverén magyar adósságállomány osztályzatát az addigi "BB plusz"-ról egy fokozattal "BBB mínusz"-ra javítva. A Fitch magyar osztályzata a befektetésre ajánlott kategória alapszintje.

Elemzők szerint a Standard & Poor's valószínűleg nem követi a Fitch Ratings példáját

A Morgan Stanley globális pénzügyi szolgáltató csoport londoni befektetési részlegének elemzői azt valószínűsítik, hogy az S&P jövő pénteken ismét megerősíti a magyar államadós-besorolást és annak kilátását. A ház szerint "jól ismertek" az S&P által aggályosnak tartott makrokockázatok, amelyek ezt a várakozást indokolják: ezek közé tartozik a magyar gazdaság teljesítménye és az EU-folyósítások közötti erős korreláció, valamint a brit EU-tagságról tartott népszavazás utáni bizonytalanságok.

A harmadik legnagyobb hitelminősítő, a Fitch RatingsForrás: RIA Novosti/Vitaliy Belousov

 

A Morgan Stanley londoni elemzői szerint azonban a magyar gazdaság alapmutatói egyértelműen javultak és ez alapján az sem zárható ki, hogy a Standard & Poor's a jövő héten pozitívra javítja a magyar államadós-besorolás kilátását.

A Morgan Stanley-nél hangsúlyozták ugyanakkor, hogy nem ez az alapeseti előrejelzésük.Ha azonban a Moody's a novemberben visszaemeli a magyar szuverén besorolást a befektetési ajánlású sávba, az már elég ahhoz, hogy az intézményi befektetők szempontjából Magyarország ismét befektetésre ajánlott adóssá váljék. A nemzetközi gyakorlat alapján ugyanis a befektetési társaságok általában két nemzetközi hitelminősítő osztályzatát veszik figyelembe annak meghatározásához, hogy egy adott szuverén vagy kereskedelmi adós osztályzatát befektetésre ajánlottnak tekintik-e, vagy sem.