Még szigorúbban lép fel a NAV a tiltott online szerencsejáték-oldalakkal szemben – mondta Tállai András államtitkár. Az ügyészség szerint bűnsegéd lehet az a szolgáltató, amely a játékosok számára elérhetővé teszi tiltott online szerencsejáték-oldalát.

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) ezentúl nemcsak a tiltott online szerencsejátékot szervezőkkel szemben lép fel, de az illegális oldalak népszerűsítésében, reklámozásában részt vevők is szigorú, akár büntetőjogi szankcióra is számíthatnak  – mondta Tállai András, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) államtitkára.

Több mint 800 határozat

Az utóbbi években nagy számban jelentek meg olyan online szerveződések, amelyek nem rendelkeznek online szerencsejáték szervezési engedéllyel – mondta. Az adóhatóság álláspontja szerint azonban azok, akik az internetes oldalakon a megfelelő engedély nélkül működtetnek online kaszinót, tiltott szerencsejátékot szerveznek – részletezte a szabályokat az államtitkár.

Lecsaphatnak az online kaszinókraForrás: AFP/Reinhard Kaufhold

Arról is beszélt, hogy 2014 januárja óta a szerencsejátékokra vonatkozó szabályozás lehetővé teszi, hogy azokat az oldalakat, amelyeken tiltott szerencsejátékot szerveznek, hozzáférhetetlenné tegyék.  A NAV a Nemzeti Média és Hírközlési Hatóság (NMHH) segítségével már több mint 800 blokkoló határozatot hozott - összegezte Tállai András.

Az államtitkár szerint a NAV a jövőben az eddigieknél is szigorúbban fog fellépni az ellenőrizetlenül működő, engedéllyel nem rendelkező online kaszinók működtetői, valamint az ehhez szükséges elektronikus szolgáltatásokat biztosító szervezetekkel szemben. Azon szereplők sem kerülhetik el a hatósági vizsgálatot, valamint a büntetőjogi felelősségre vonást, amelyek az illegális oldalak népszerűsítésében, reklámozásában részt vesznek.

Elvi szinten vizsgálódnak

Tiltott szerencsejáték szervezésének bűnsegédje lehet az a szolgáltató, amely a játékosok számára elérhetővé teszi tiltott online szerencsejáték-oldalát, illetve az oda irányuló pénzügyi tranzakciót végrehajtja – közölte a Legfőbb Ügyészség szóvivője. Fazekas Géza azt mondta: a szervezet elvi szinten már vizsgálta az online szerencsejátékok büntetőjogi vonatkozásait.

Megállapították, hogy bizonyos feltételek mellett a büntető törvénykönyv 360. paragrafusában szabályozott "tiltott szerencsejáték szervezése"  bűncselekmény az online szerencsejáték esetében is megállapítható. A Legfőbb Ügyészség szerint tehát a jelenleg hatályos büntető törvénykönyv megfelelő keretet biztosít az ilyen jellegű bűnelkövetők ellen.