A magyar gazdaság érzi a hitelezési boom hiányát

bankjegy bankkártya forint mastercard
Budapest, 2015. május 9. Számológép, bankkártyák és bankjegyek a gazdasági, pénzügyi események, hírek illusztrálására. MTVA/Bizományosi: Faluldi Imre *************************** Kedves Felhasználó! Az Ön által most kiválasztott fénykép nem képezi az MTI fotókiadásának, valamint az MTVA fotóarchívumának szerves részét. A kép tartalmáért és a szövegért a fotó készítője vállalja a felelősséget.
Vágólapra másolva!
Az Equilor elemzői szerint a magyar gazdaság idei növekedése elmaradhat a kormány célkitűzésétől, és várhatóan 2 százalék lesz - mondta Szántó András az Equilor Befektetési Zrt lakossági üzletág igazgatója.
Vágólapra másolva!

Kiss Mónika, a cég vezető elemzője szerint a gazdasági növekedésre negatívan hat, hogy az építőipar szerényebben teljesít, mint azt korábban az elemzők várták,

és a beruházások is alacsony szinten vannak. Emellett a családi otthonteremtési kedvezmény (csok) pozitív hatása is késik - tette hozzá.

Maximum 318 forint körüli euró jöhet

Szántó András kiemelte: az uniós módszertan szerint számolt

2 százalékos államháztartási hiány teljesíthető,

a Magyar Nemzeti Bank várhatóan hosszabb távon is a jelenlegi szinten tartja az alapkamatot, de lehet, hogy eddig még nem alkalmazott monetáris eszközökkel is élhet a jövőben. Az euróhoz viszonyítva a 307-318 közötti sávban mozoghat a forint - fűzte hozzá.

Forrás: MTI/Faluldi Imre

Szántó András elmondta: az Equilor elemzői szerint idén az éves átlagos infláció 0,3 százalék lesz, jövőre 2, 2018-ban pedig 2,4 százalék, a gazdasági növekedés 2017-ben 2,4, 2018-ban pedig 2,5 százalékot érhet el.

Kiss Mónika kiemelte, hogy

a GDP idei alakulása nagyban függ a hazai autóipar teljesítményétől is.


Szécsényi Bálint, az Equilor vezérigazgatója kifejtette: az elmúlt években csökkent a befektetési szolgáltatók száma Magyarországon, az állományok tavaly nőttek, és emelkedett az aktív ügyfelek száma is, a befektetési vállalkozási szektor nyeresége gyakorlatilag szinten maradt.

Forrás: Origo

A tőkepiaci összforgalom csökkent 2015-ben, a piacon a befektetési szolgáltatók aránya azonban nőtt, azért, mert a bankok elsősorban az alaptevékenységükre koncentrálnak, a magyar tőkepiac fejlesztése a bankoktól független befektetési szolgáltatók nélkül nem valósítható meg - mondta.

További konszolidáció kell

Emlékeztetett, hogy 2016 első fél évének végéig

5 szolgáltató lépett ki a befektetési vállalkozási piacról,

közülük 3 "eltűnt a piacról", így a brókerbotrányban szereplő BudaCash, a Quaestor és a Hungária.

Kiemelte: az Equilornál arra számítanak, hogy további konszolidáció történik a kisebb befektetési vállalkozások körében, ami racionális üzleti döntés, hisz megfelelő üzemméret kell ahhoz, hogy nyereségesen működjön egy befektetési vállalkozás.

Kiss Mónika szerint a júniusi brexit hatásai Magyarországot is elérhetik, amennyiben az Európai Unió tagállamai nem pótolják az integráció harmadik legnagyobb befizetőjének számító Nagy-Britannia által az uniós költségvetésbe 2019-2020 között várhatóan befizetett 23-24 milliárd euró összeget.

Az Equilor vezető elemzője szerint ebben az esetben Magyarország több mint 400 milliárd forint uniós pénztől esne el.

A brit kilépés első közvetlen hatásai 2017-ben jelentkezhetnek,

ekkor a brit GDP 1 százalékkal eshet vissza, és zsugorodhat a lakossági fogyasztás is - mondta.