Több tízezer nehéz helyzetben lévő jelzáloghitelest értesítenek a bankok és más hitelező cégek szeptember végéig, hogy különböző mentőjavaslatokat tegyenek számukra. A jelzáloghiteles ügyfelek fenntartható fizetési képességének helyreállítására a bankoknak kell legalább kétféle megoldást kínálniuk, mondta Magyar Nemzeti Bank felügyeleti szóvivője.

Binder István kiemelte: azokat a deviza vagy forint alapú jelzáloghiteleseket (mintegy 140 ezer érintettről van szó) értesítik levélben a bankok a lehetőségekről, akiknek legalább 30 napot meghaladó késedelme van vagy pedig a bank nemfizetés, illetve késedelmes fizetés miatt már felmondta a hitelszerződésüket.

Fotó: Mudra László [origo]

Az ügyfelek adóssága azonban még ott van a banknál vagy a banki körön belül. Hozzátette: július végéig a bankok már

30 ezer ügyfelet értesítettek erről a lehetőségről,

augusztusban és szeptemberben is tájékoztatják levélben, telefonon vagy személyesen az érintetteket. Binder István kifejtette: a jegybank az ajánlás elkészítése előtt fizetési képesség és fizetési hajlandóság szempontjából felmérte az érintett devizaadósok helyzetét.

A felmérés eredményét tekintetbe véve a bankok például olyan konstrukciókat ajánlhatnak az ügyfeleknek, ami a jelzáloghitel átstrukturálásával vagy a futamidő meghosszabbításával jár - mondta az MNB szóvivője.