Visszavonta a budapesti Lánchíd Gyógyszertár működési engedélyét az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet, és 45 millió forint bírság megfizetésére kötelezte a patikát működtető gazdasági társaságot.

A budapesti Lánchíd Gyógyszertárban a tiszti gyógyszerészek az ellenőrzés során azt tapasztalták, hogy a  patika orvosi rendelvény nélkül, nagy számban értékesített külföldre vényköteles gyógyszereket 

– közölte a OGYÉI.

A jogszerűtlenül kiszolgáltatott gyógyszerek között daganatellenes szerek, immunrendszert befolyásoló készítmények, az asztma kezelésére szolgáló gyógyszerek, pszichoaktív szerek és véralvadásgátló készítmények voltak. 

A kép csak illusztrációForrás: MTI/Soós Lajos

A hatályos jogszabályok alapján Magyarországon gyógyszertár vényköteles gyógyszert recept nélkül csak egy szigorúan meghatározott körnek adhat ki. A Lánchíd Gyógyszertár 25 darab, úgynevezett külföldi megrendelőlap alapján  6670 doboz, kizárólag recept ellenében kiadható készítményt szolgáltatott ki vény nélkül. 

A patikát bezáratták

A hatóság egy doboz gyógyszer egyszeri jogszerűtlen kiadása esetén is bírságot szabhat ki. Dr. Pozsgay Csilla, az OGYÉI főigazgatója azt mondta, azért ilyen magas (45 millió forint) a bírság, mert a patika több éven keresztül követte el a jogsértést, ezzel folyamatosan veszélyeztetve a betegek egészségét. 

A vény nélkül külföldre értékesített gyógyszerek orvosi ellenőrzés nélküli használata  súlyos, egészséget veszélyeztető állapotot okozhat,  éppen ezért a hatóság az összes körülmény mérlegelésével a pénzbírságot és egyidejűleg a működési engedély visszavonását ítélte a jogsértéssel arányban állónak.