Meglepheti a világot az orosz jegybank

rubel
Vágólapra másolva!
Miközben a szakértők jelentős része arra számít, hogy az orosz jegybank idén kamatot csökkent, egy magányos szakértő szerint a rubel árfolyama igenis visszatarthatja a központi bankot az enyhítéstől.
Vágólapra másolva!

Noha a Bloomberg által megkérdezett 20 elemzőből 19 arra számít, hogy az orosz központi bank még idén kamatot csökkent, egyetlen olyan szakértő volt csak, aki szerint a rubel meggátolhatja a jegybanki lazítást. Damian Rosinski, a varsói Dom Maklerski elemzője szerint ugyanis

amíg a rubel a 60-as szintnél gyengébb marad a dollárral szemben,

addig a jegybank kitart a jelenlegi, 10,5 százalékos kamatszint mellett.

A megkérdezettek közül egyébként tizenegyen úgy vélik, hogy a legközelebbi kamatdöntés során lazítás lesz, míg négy-négy másik szakértő szerint a következő kettő, illetve három ülésen döntenek csökkentésről. Idén az orosz jegybank szeptember 16-án, október 28-án, valamint december 16-án ül össze.

A dollár/rubel árfolyam idei alakulása Forrás: Investing.com

A jegybank kamatpolitikája a devizamozgástól függ – mondta Rosinski. Ez pedig igen fontos a Bank of Russia számára, és mivel a recesszió majdnem véget ért Oroszországban,

igen nehéz lenne éppen most kamatot csökkenteni

– tette hozzá.

Külön érdekesség, hogy Rosinski még úgy is magányosan áll a véleményével, hogy nemrég az orosz központi bank kormányzója megtörte a csendet, és azt mondta: Oroszországnak alkalmazkodnia kell a pozitív reálkamatok új környezetéhez. A jegybankelnök szavait akkor a piaci szereplők és az elemzők úgy értelmezték, hogy csökkent az idei kamatvágás esélye. A derivatívákkal kereskedők körében pedig zsugorodott is a lazításra kötött fogadások száma a következő három hónapra.